Συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg παραχώρησε ο πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε σχεδόν για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, εσωτερικής και διεθνούς.
Για τα ελληνοτουρκικά τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα απαντήσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύριο μέσα από τον ΟΗΕ. Τόνισε επίσης ότι είναι εξωφρενικό να κατηγορεί η Τουρκία την Ελλάδα για εγκλήματα πολέμου, ενώ όσον αφορά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτίμησε ότι ο πόλεμος δεν πάει καλά για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις παρακολουθήσεις και είπε ότι από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε πως έγιναν λάθη και αυτό που γίνεται είναι να υπάρχει διαφάνεια σε όλα.
Τέλος, για την ενεργειακή κρίση είπε ότι είναι σταθερά υπέρ της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο και σημείωσε ότι πολλές φορές οι κρίσεις γίνονται ευκαιρίες.
«Εξωφρενικό να μας κατηγορεί η Τουρκία»
«Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό. Είναι εξωφρενικό, γιατί είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους ωθήσει στην Ευρώπη.
Διασώζουμε δεκάδες χιλιάδες. Έχουμε διασώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο στη θάλασσα. Υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας όπως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, αλλά σεβόμαστε επίσης τα θεμελιώδη δικαιώματα και θα έπρεπε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα αντί να βλέπουμε μια Τουρκία να “μάς κουνάει και το δάχτυλο”.
Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας
Γενικά έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής κατά της Ελλάδας που είναι προφανώς απαράδεκτο. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που έχει επισημανθεί προς την Τουρκία από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τις ΗΠΑ.
Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε για τις αδιανόητες κατηγορίες που εκτόξευσε κατά της Ελλάδας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Γιατί νομίζετε πως ο Ερντογάν το κάνει αυτό;» ήταν η επόμενη ερώτηση της Caroline Hyde, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά: «Νομίζω, σε κάποιο βαθμό, λόγω της εσωτερικής πολιτικής, αλλά αυτό είναι δικό του πρόβλημα και όχι δικό μου. Είναι το πεπρωμένο μας από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί. Και όπως του έχω πει πολλές φορές, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε ότι ακόμη και όταν διαφωνούμε, θα πρέπει να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο.
Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι προφανώς απαράδεκτη. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα, και ουσιαστικά δείχνει την Τουρκία ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε, Δυτική συμμαχία.
Ο πρόεδρος Ερντογάν αρνείται, αυτό το διάστημα, να συναντηθεί μαζί μου. Έχω πει ανοιχτά ότι είμαι πάντα ανοιχτός για συζήτηση και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας να μειωθεί σημαντικά η ένταση της ρητορικής. Δεν βοηθά κανέναν, νομίζω, ούτε τον εαυτό του, αν συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο».
«Ο πόλεμος δεν πάει καλά για τη Ρωσία»
Η πρώτη ερώτηση που δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Caroline Hyde ήταν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Δύση, είπε, είναι ενωμένη και στηρίζει την Ουκρανία καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της ενάντια σε αυτή την πράξη καθαρής επιθετικότητας, που παραβιάζει όλους τους κανόνες των διεθνών σχέσεων».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το διακύβευμα ξεπερνά την Ουκρανία. «Είναι ανάγκη να στείλουμε μήνυμα σε όλους τους ηγέτες απολυταρχικών καθεστώτων που θεωρούν πως μπορούν να αλλάξουν τα σύνορα με τη χρήση βίας, ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ανεκτό από την κοινότητα των δημοκρατικών κρατών», είπε και σημείωσε ότι «ο πόλεμος δεν πάει καλά για τη Ρωσία. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Και πιστεύω πως ο πρόεδρος Πούτιν θα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει την κατάσταση. Αλλά είμαι πεπεισμένος πως δεν θα τα καταφέρει».
Ερωτηθείς για την ενεργειακή κρίση που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «πρέπει να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα δεχθούμε εκβιασμό από τη Ρωσία, σε ό,τι αφορά την επάρκεια και τις τιμές του αερίου» όπως και ότι «χρειαζόμαστε και μεγαλύτερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο».


Πηγή: economico.gr