Μητσοτάκης CNN

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Julia Chatterley, στην οποία μίλησε, μεταξύ άλλων, για την υλοποίηση από την ΕΕ της πρότασής του για Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό.

O κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Ε.Ε. υιοθέτησε και επισήμως αυτήν την ιδέα, η οποία εκφράστηκε αρχικά από την ελληνική πλευρά. Επιπλέον, τόνισε ότι όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, θα γίνεται όλο και πιο αισθητή η ανάγκη διευκόλυνσης των μετακινήσεων, ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό.

“Το πιστοποιητικό επιτρέπει τα ταξίδια χωρίς καραντίνα”

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε ασφαλή τα ταξίδια» σημείωσε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι φέτος η Ελλάδα θα είναι ανοιχτή την τουριστική περίοδο, ενώ προέβλεψε πως θα υπάρξει αύξηση στα ταξίδια το καλοκαίρι.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, με το πιστοποιητικό θα καταστεί δυνατόν η είσοδος σε μια χώρα χωρίς την τήρηση καραντίνας και διενέργεια επιπλέον τεστ.

Σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση για μη διακοπή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα ευθυγράμμισε τις αποφάσεις της με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, με βάση τις οποίες τα οφέλη του εν λόγω εμβολίου υπερτερούν των προβλημάτων, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι αύριο αναμένεται η επίσημη απόφαση του EMA.

Σε ό,τι αφορά το φαινόμενο της κόπωσης, δήλωσε ότι είναι κάτι που αφορά όλους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αν η χώρα δεν προέβαινε σε περαιτέρω μέτρα πριν από έναν μήνα, θα βρισκόταν τώρα αντιμέτωπη με μια πολύ χειρότερη κατάσταση.

Παράλληλα, είπε ότι στόχος είναι να μπορέσουν οι πολίτες να αποκτήσουν μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η εθνική στρατηγική κατά της πανδημίας.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, όλοι είναι κουρασμένοι με τον κορονοϊό. Εμείς περιορίσαμε την οικονομική δραστηριότητα τις τελευταίες 4-5 εβδομάδες καθώς αναμέναμε την έξαρση της πανδημίας η οποία συνέβη στην Ελλάδα» είπε.

“Ανακοινώσεις για “έξυπνη” χαλάρωση των μέτρων στο επόμενο 48ωρο”

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων με ανακοινώσεις που θα γίνουν μέσα στο επόμενο 48ωρο, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει μια “έξυπνη” διαχείριση της κατάστασης μετά την αναμενόμενη κορύφωση του 3ου κύματος μέσα στις 7-10 μέρες στην Ελλάδα. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα απελευθερωθούν κάποιες δραστηριότητες για τους πολίτες χωρίς να εκτροχιαστεί η πολιτική της ασφάλειας έναντι του κοροναϊού.

“Θα πρέπει να εφαρμόσουμε μία «έξυπνη» στρατηγική, ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας, χωρίς να υπονομεύουμε τη στρατηγική αναχαίτισης του ιού. Αυτή είναι η ισορροπία, που πρέπει να επιτύχουμε, ήτοι πως αφήνουμε στους πολίτες κάποιο βαθμό ελευθερίας χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη συνολική στρατηγική μας. Αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις εντός των επομένων 48 ωρών. Έχουμε ενισχύσει σημαντικά το ΕΣΥ, έχουμε υπερδιπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ τον τελευταίο χρόνο» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Πηγή: economico.gr