Την πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές παραχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ του CNN, σχολιάζοντας τόσο το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και την οικονομία αλλά και την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Κριστιάν Αμανπούρ, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως σε αυτές τις εκλογές φάνηκε πως νικήθηκαν οι φαντασιώσεις και οι υποσχέσεις για εύκολες λύσεις τονίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο αύξησε τα ποσοστά της αλλά και σε απόλυτο αριθμούς τις ψήφους που έλαβε αλλά πήρε διπλάσιο ποσοστό από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Μιλώντας σχετικά για την οικονομία είπε πως στόχος της επόμενης κυβέρνησης είναι να διατηρήσει υψηλά ποσοστά ανάπτυξης για να δημιουργηθούν πολλές και καλύτερες δουλειές για όλους, γι’ αυτό όπως είπε είναι σημαντικό η Νέα Δημοκρατία να έχει μία ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις νέες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ήτοι ότι η εγχώρια ανάπτυξη “τρέχει” με μεγαλύτερο ρυθμό εν συγκρίσει με την αντίστοιχη ευρωπαική και επανέλαβε πως σε περίπτωση που σχηματισθεί μία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Σημεία της συνέντευξης του Κ. Μητσοτάκη:

«Περίμενα τη νίκη του κόμματός μας, έχουμε κάνει αρκετά από όσα περίμεναν οι πολίτες. Δεν έχουμε την απαιτούμενη πλειοψηφία, θα έχουμε δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου με βάση το εκλογικό μας σύστημα. Είχαμε ένα πολύ ενθαρρυντικό αποτέλεσμα. Ανταποκριθήκαμε σε όσα είχαμε πει πριν τέσσερα χρόνια. Οι Έλληνες πολίτες μας επιβράβευσαν όχι μόνο για την οικονομία των τελευταίων τεσσάρων ετών, αλλά και για το πρόγραμμά μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ήταν ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο οδυνηρή ήταν για την Ελλάδα η δεκαετία της κρίσης. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ, αλλά τώρα είμαι χαρούμενος που η οικονομία μας πηγαίνει ταχύτερα από αυτόν της ΕΕ. Προχωράμε ταχύτερα με επενδύσεις και θα πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα. Ξέρουμε πως να το κάνουμε. Μειώσαμε φόρους, μειώσαμε την ανεργία, έχουμε κάνει την Ελλάδα ελκυστική για τις επενδύσεις. Θα πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι αν οι πολίτες μας εμπιστευθούν. Προτεραιότητά μας είναι να αυξήσουμε τους μισθούς. Ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να ενισχύσουμε το εισόδημα των Ελλήνων», πρόσθεσε.

Για το μεταναστευτικό

«Έχουμε πάρει σοβαρά αυτό το συμβάν, ερευνάται ήδη από την ελληνική κυβέρνηση. Θα ήθελα να προσθέσω κάτι για το θέμα της μετανάστευσης. Το 2015 75% των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, περνούσαν από την Ελλάδα. Είχαμε μια πολιτική ανοικτών συνόρων. Τώρα έχουμε μια σκληρή, αλλά δίκαιη, πολιτική συνόρων που ελέγχονται. Είμαι χαρούμενος που έχουμε «σκοτώσει» τους διακινητές μεταναστών. Έχουμε καταφέρει να έχουμε ανθρώπινες συνθήκες στις εγκαταστάσεις για τους μετανάστες που περνούν στη χώρα. Η μεταναστευτική πολιτική μας είναι κατανοητή και στην Ευρώπη, θα πρέπει να ελέγχει τα εξωτερικά της σύνορα. Πρέπει να εξαλείψουμε τους διακινητές, που εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους», ανέφερε για το μεταναστευτικό ζήτημα.

«Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν έβαλε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Όσα δείξατε είναι απαράδεκτες πρακτικές. Πολλοί ασκούν κριτική στην Ελλάδα για τα push backs, όμως, κανείς δεν μιλά για τα push forwards της Τουρκίας. Δεν αναφέρονται οι πρακτικές που χρησιμοποιεί η Τουρκία για να σπρώξει αυτούς τους ανθρώπους στο έδαφος ή στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας», σχολίασε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Για την Τουρκία

«Ήμασταν οι πρώτοι που στείλαμε βοήθεια στην Τουρκία μετά τον σεισμό. Είναι ανθρώπινες σχέσεις κι αυτό βοήθησε να δημιουργηθεί μια θετική διάθεση ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Τουρκία έχει δεύτερες εκλογές όπως και εμείς. Ξέρω ότι η πολιτική της Τουρκίας δεν θα αλλάξει από τη μία ημέρα στην άλλη. Ξέρουμε ότι βασίστηκε η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στον αναθεωρητισμό, υπάρχει η ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας», είναι ξεκάθαρη απειλή απέναντι στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας. Έχω υποχρέωση να υπερασπίζομαι την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της χώρας μου. Όμως, είμαστε σε θέση να λύσουμε τις διαφορές μας. Αν χρησιμοποιήσουμε το Διεθνές Δίκαιο, θα βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας. Αν ο κ. Ερντογάν επανεκλεγεί, αν επανεκλεγώ κι εγώ, θα έχουμε την ευκαιρία να αναζητήσουμε λύσεις. Όμως, δεν είμαι αφελής να πιστεύω πως αυτά τα προβλήματα και η πολιτική της Τουρκίας θα αλλάξουν από τη μία ημέρα στην άλλη», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης για τη σχέση με την Τουρκία.

«Έχω υποχρέωση να προστατεύσω τα σύνορά μου, τα εξωτερικά της ΕΕ. Πίσω τον Μάρτιο του 2020 ο Ερντογάν προσπάθησε να παραβιάσει τα σύνορά μας, αλλά τα προστατεύσαμε. Είπαμε στην ΕΕ πως πρέπει να προστατεύονται τα σύνορα, γιατί δεν μπορούμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου όλου περνούν μέσα. Πρέπει να συμφωνήσουμε στην ΕΕ για το μεταναστευτικό. Έχουμε δημιουργήσει εργαλεία και προγράμματα για νόμιμη μετανάστευση και προσέλκυση εργατιών χεριών», εξήγησε στη συνέχεια.

Τέλος, αναφορικά με τη νέα τετραετία που ανοίγεται μπροστά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως: «Στην νέα τετραετία πρέπει να έχουμε περισσότερες δουλειές, μεγαλύτερη ανάπτυξη και σύγχρονη ατζέντα σε υγεία και παιδεία και να μειώσουμε περαιτέρω τις ανισότητες όπως κάναμε τα προηγούμενα δύο χρόνια. Κάναμε εκπληκτικά πράγματα στην ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά για τον σκληρό πυρήνα του κράτους. Νικήσαμε την λαϊκίστικη αντιπολίτευση για δεύτερη φορά στη σειρά. Οι φαντασιώσεις των εύκολων λύσεων, νικήθηκαν. Αν παρέχεις λύσεις στους πολίτες αυτοί σε επιβραβεύουν. Κερδίσαμε περισσότερες ψήφους, αυξήσαμε τα ποσοστά μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr