Μητσοτάκης Georgetown

Στην εκτίμηση ότι θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην Αγκυρα οι τουρκικές απειλές για μπλόκο στην ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προέβη ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης που είχε με τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους της The Washington Post, στο Πανεπιστήμιο Georgetown University.

Κλιμάκωσε τους τόνους της κριτικής προς την Τουρκία 

Κλιμάκωσε, μάλιστα τους τόνους της κριτικής του προς την Τουρκία, σε σχέση με την προηγούμενη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, λέγοντας ότι όσοι ανήκουν στο ΝΑΤΟ, πρέπει να συμφωνούν με τους κανόνες του και αυτό ισχύει και για την Ευρώπη. Άφησε, πάντως, ανοικτή την πόρτα του διαλόγου.

«Μια χώρα μπορεί να μπλοκάρει μια συμφωνία. Αυτό που μας ενώνει είναι πιο ευρύ από τις διαφωνίες που τυχόν έχουμε. Αν δούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ το μοναδικό που θέλουμε είναι μια ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Είπα στον πρόεδρο Ερντογάν στην τελευταία μας συνάντηση να βρούμε ένα πλαίσιο διαλόγου και να μην εμπλακούμε σε αντιπαραθέσεις», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν γίνεται μια χώρα του ΝΑΤΟ να παραβιάζει τον εναέριο χώρο μιας άλλης 

Ο πρωθυπουργός μνημόνευσε τις συστηματικές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου τις τελευταίες εβδομάδες για να προσθέσει ότι «δεν γίνεται μια χώρα του ΝΑΤΟ να παραβιάζει τον εναέριο χώρο μιας άλλης και ότι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν θα προκαλεί ο ένας τον άλλον τουλάχιστον».

Σε άλλο σημείο και αναφορικά με τη σχέση του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ό,τι έχει να πει στον Ερντογάν θα του πει πρόσωπο με πρόσωπο.

Κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας μία αναδρομή στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, τόνισε πως «είναι στο καλύτερο σημείο τους».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος τόσο στη δημοκρατία ανά τον κόσμο όσο και την Δημοκρατία στην Ελλάδα η οποία, αν και κράτησε 250 χρόνια, αντιμετώπισε δυσκολίες, επισήμανε πως «η Ελλάδα ήταν ένα πείραμα, γιατί ήταν μια δημοκρατία που δεν είχε να κάνει με τις σημερινές δημοκρατίες γιατί οι σκλάβοι δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στις αποφάσεις».

Θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην Άγκυρα οι τουρκικές απειλές 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Ντέιβιντ Ιγκνάτιους, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ξανά στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Θέλοντας να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, υπογράμμισε ότι οι τουρκικές απειλές για μπλόκο στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην Άγκυρα.

«Περιμένω, αυτό το ζήτημα να επιλυθεί γοργά και δεν θεωρώ ότι καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την είσοδο στην Φινλανδία και την Σουηδία, γιατί αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Δεν νομίζω ότι είναι ο καιρός να χρησιμοποιηθεί η πιθανή ένταξη δυο χωρών στο ΝΑΤΟ σε επίπεδο παζαριού.

Θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία. Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ποιοι έδωσαν το παρών

Ο πρωθυπουργός είχε φτάσει στο πανεπιστήμιο μαζί με την σύζυγό του Μαρέβα Μητσοτάκη και τις κόρες του Δάφνη και Σοφία, ενώ συνοδευόταν από τον λομπίστα Μάικ Μανάτο.

Επίσης, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν σημαντικές προσωπικότητες της ομογένειας, επιχειρηματίες, λομπίστες, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Παρόντες επίσης είναι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης καθώς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr