Μητσοτάκης στο Reuters: Η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης

“H Ελλάδα, σημείο εσόδου φυσικού αερίου για την ανατολική Μεσόγειο, θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και επεσήμανε τη θέση της χώρας μας και των επενδύσεων που πραγματοποιούνται, στον τομέα της ενέργειας, όπως ο νέος βόρειος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά νέες διαδρομές φυσικού αερίου και εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους, καθώς επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο λόγω της εκτίναξης των τιμών ενέργειας, σημειώνει το Reuters.

“Όταν πρόκειται για φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο, νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές και πρέπει να βρούμε τον πιο αποδοτικό τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου που υπάρχει στην Κύπρο ή στο Ισραήλ στην ευρωπαϊκή αγορά”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Όλες οι λύσεις περιλαμβάνουν την Ελλάδα”

“Όποια λύση κι αν οραματιστεί κανείς, σίγουρα αυτή θα περιλαμβάνει την Ελλάδα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Αστυπάλαια.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα διαθέτει έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλες δύο εγκαταστάσεις LNG, η μία εκ των οποίων είναι πλωτή στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Η Ελλάδα επεκτείνει το ηλεκτρικό της δίκτυο για να μπορέσει να αξιοποιήσει περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Μια σύνδεση φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία αναμένεται επίσης να είναι έτοιμη τον επόμενο μήνα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει ότι αναζητούν τρόπους για να επεκτείνουν τις εισαγωγές και την αποθήκευση LNG μετά το ξέσπασμα του πολέμου, καθώς και να εισάγουν φυσικό αέριο από άλλες αγορές και να επιταχύνουν τη μετάβαση στις ΑΠΕ.

“Αυτό που βλέπετε εδώ είναι μια ματιά στο μέλλον”

Ο κ. Μητσοτάκης ταξίδεψε στην Αστυπάλαια για να επιβλέψει ένα έργο που ξεκίνησε από την κυβέρνηση και τη γερμανική Volkswagen πριν από ένα χρόνο για την αντικατάσταση όλων των οχημάτων στο νησί με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

“Αυτό που βλέπετε εδώ είναι μια ματιά στο μέλλον”, είπε. “Ο κ. Μητσοτάκης ελπίζει ότι η Αστυπάλαια, που μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα πράσινο νησί, θα μπορούσε να γίνει πρότυπο για όλα τα ελληνικά νησιά”, προσθέτει το Reuters.

“Ο άνεμος και ο ήλιος που έχουμε εδώ παράγουν την φθηνότερη δυνατή ηλεκτρική ενέργεια και είναι άφθονα. Δεν χρειάζεται να βασιζόμαστε σε κανέναν άλλο”, σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, την περίοδο αιχμής του τουρισμού, όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τα κλιματιστικά είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Το πώς θα τα πάει ο κλάδος, το ένα τέταρτο της παραγωγής της Ελλάδας, είναι κρίσιμο για μια χώρα που εξακολουθεί να βγαίνει από την κρίση χρέους.

Οι ΑΠΕ, τόσο οι ανεμογεννήτριες όσο και τα φωτοβολταϊκά, θα λειτουργούν σε πλήρη δυναμικότητα, είπε, και η Ελλάδα, η οποία απομακρύνεται από τον άνθρακα, εξακολουθεί να διαθέτει ορισμένες μονάδες άνθρακα που λειτουργούν για εφεδρεία και επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Μητσοτάκης πιέζει για μια λύση σε επίπεδο ΕΕ

Με ένα μεγάλο ποσοστό του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας να προέρχεται από το φυσικό αέριο, η Αθήνα έχει υιοθετήσει μέτρα ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης πιέζει για μια λύση σε επίπεδο ΕΕ, σημειώνει το Reuters.

“Φοβάμαι ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό αν δεν έχουμε μια πιο δραστική και μόνιμη λύση”, δήλωσε, αναγνωρίζοντας ότι η χάραξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πορείας “δεν είναι πάντα εύκολη”.

“Εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της”

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε επίσης τα νησιά Κως και Ψέριμος, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Τουρκία.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες  διαφωνούν – μεταξύ άλλων – για τα δικαιώματα έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο, έχουν αναζωπυρωθεί. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η περιοχή είναι άλλη μια πηγή έντασης, τονίζει το δημοσίευμα.

Ερωτηθείς εάν οι σχέσεις θα μπορούσαν να βελτιωθούν, είπε: “Νομίζω ότι εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Ποτέ δεν ήμασταν εμείς αυτοί που ξεπερνούσαμε τα όρια όσον αφορά την επιθετικότητα”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr