Συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, φιλοξενεί το πρακτορείο Reuters, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου.

Ο συντηρητικός ηγέτης της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει σε νίκη στις νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου, γράφει το Reuters, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για να επιτύχει επιτέλους έναν στόχο που έθεσε όταν εκλέχτηκε για πρώτη φορά πριν από τέσσερα χρόνια: η Ελλάδα να ανακτήσει το πολυπόθητο καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

Το κόμμα της ΝΔ κέρδισε τις εκλογές της 21ης Μαΐου με προβάδισμα 20 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε την Ελλάδα από το 2015 έως το 2019, στην κορύφωση μιας δεκαετούς κρίσης χρέους. Όμως, παρά το μεγάλο περιθώριο νίκης, ένα αποτέλεσμα που η Ελλάδα δεν έχει δει από τη δεκαετία του 1970, η ΝΔ δεν κατάφερε να πάρει την αυτοδυναμία που απαιτείται για να κυβερνήσει χωρίς να σχηματίσει συνασπισμό, κατά συνέπεια η χώρα οδηγήθηκε σε νέα εκλογική αναμέτρηση.

«Πρώτος στόχος, η επενδυτική βαθμίδα»

Ο Μητσοτάκης, ωστόσο, λέει ότι το αποτέλεσμα αποδεικνύει την έγκριση των πολιτικών του. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ελαφρά άνοδο για τη ΝΔ εν όψει της δεύτερης ψηφοφορίας. «Ο πρώτος μας στόχος, φυσικά, είναι να αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που είναι απολύτως εφικτό μέσα στους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Reuters.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, μόνο μια σταθερή κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει αναγκαίες αλλά αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις που θα συνεχίσουν την πρόοδο της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη, ότι η μεταρρύθμιση της υγείας είναι κορυφαία προτεραιότητα, εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία, μαζί με την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και τη σύσταση ενός «υπουργείου οικογένειας» για την αντιμετώπιση της πτώσης του ποσοστού γεννήσεων της χώρας που θα μπορούσε να απειλήσει το συνταξιοδοτικό της σύστημα.

«Θέλουμε έναν διαφορετικό τύπο ανάπτυξης»

Αλλά πάνω από όλα πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη για να διατηρήσει τη χώρα σε μια σταθερή δημοσιονομική πορεία. Η Ελλάδα σημειώνει ανάπτυξη 2,3% φέτος, βοηθούμενη από τον τουρισμό και τις επενδύσεις. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνησή του «έθεσε τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη». Εάν επανεκλεγεί, λέει ότι το υπουργικό του συμβούλιο, ενισχυμένο από περισσότερες γυναίκες, θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο μεταρρυθμίσεων, αλλά και θα βελτιώσει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων και θα μειώσει την ανισότητα.

«Θέλουμε έναν διαφορετικό τύπο ανάπτυξης, μια ανάπτυξη που να επικεντρώνεται στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα αλλά και να μειώνει την ανισότητα», είπε. Πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ετησίως πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα βοηθούσε επίσης την Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της και να απελευθερώσει πόρους για κοινωνικές πολιτικές, είπε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το θέμα γιατί προσθέτει δημοσιονομική δύναμη στον προϋπολογισμό μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr