Τα κύρια διλήμματα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου έθεσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της ομιλίας του με την οποία άρχισε το 15ο συνέδριο του κόμματος.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «οι πολίτες γνωρίζουν ποιοι καθιέρωσαν τα σύνορα ως ευρωπαϊκά, ποιοι διαμόρφωσαν πολιτική για το μεταναστευτικό, ποιοι πετύχαμε να συγκροτηθεί το ταμείο ανάκαμψης. Αυτή είναι η ΝΔ, η παράταξη που μπορεί να μεταφράζει τις ευρωπαϊκές πολιτικές σε απτά οφέλη για τη χώρα», προσθέτοντας ότι δεν είναι καιρός για συνθήματα, αλλά για επιχειρήματα. Δεν είναι καιρός για χαλαρή νοοτροπία, αλλά για συσπείρωση».

Όχι σε πισωγύρισμα

Απαντάμε στον μηδενισμό με τα πολλά που έχουν γίνει και θα γίνουν, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «Δεν αρνούμαστε αστοχίες, αλλά δεν υποτασσόμαστε σε αυτές. Ζητούμε από τους πολίτες να πουν όχι στους άκυρους πειραματισμούς, να πουν μεγάλο ναι στη σταθερότητα και στη σιγουριά» ενώ σημείωσε ότι «η ΝΔ κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015, βάζοντας το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό» και κάλεσε τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος «να ενωθούμε όπως στις εκλογές του περασμένου Μαΐου και του περασμένου Ιουνίου».

«Σήμερα η παράταξή μας κινείται σε ένα περίπλοκο περιβάλλον, με σημαντικές επιτυχίες, αλλά και με σύννεφα που οι πολίτες μας ζητούν να διαλύσουμε», επισημανε. «Κεντρικό ζητούμενο η πολιτική σταθερότητα. Είμαστε σε κρίσιμη καμπή, η πατρίδα δεν θα συγχωρέσει πισωγύρισμα. Αυτό το συμπέρασμα δίνει άλλη διάσταση και στις ευρωεκλογές, που είναι μάχη με εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό αποτύπωμα. Να στείλουμε μήνυμα ότι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην τροχιά σιγουριάς και ανάπτυξης που επέλεξαν πριν από εννέα μήνες. Αυτό θα θελήσουν οι αντίπαλοί μας, να αμφισβητήσουν κυβέρνηση, ΝΔ και Μητσοτάκη».

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Παράλληλα σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ακμαία οικονομία χωρίς ασφαλή κοινωνία. Ούτε οικονομία και κοινωνία χωρίς ελευθερία, ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία», τόνισε για να προσθέσει: «Στα κούφια λόγια δήθεν πατριωτών απαντάμε με πράξεις», τόνισε σημειώνοντας πως «αυτή είναι μεγάλη μας διαφορά με όσους εμπορεύονται τον πατριωτισμό. […] Να μιλάς για πατρίδα και θρησκεία, ενώ πουλάς κεραλοιφές και χειρόγραφα του Χριστού συνιστά μέγιστη πολιτική εξαπάτηση», πρόσθεσε αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Κυριάκου Βελόπουλου.

Συνεχίζοντας την επίθεση στην αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε για τον κ. Κασσελάκη: «Απέναντί μας βρίσκεται ένας εισαγόμενος αρχηγός που προσβάλλει τη δημοκρατία και τους θεσμούς μιλώντας με θράσος και χωρίς εκλογική απειρία, αφήνοντας υπονοούμενα για νοθείες. Θέλοντας να ξεπεράσει ακόμα και τον προκάτοχό του υπόσχεται παροχές από το παλιό λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται πως δεν έχει ξεραθεί ακόμα», ενώ για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη σημείωσε ότι «δίπλα του ένας δεύτερος πρόεδρος αρχίζει να βάφει το κόμμα του με τα χρώματα του πρώτου, πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα μείνει τρίτο. Πράγματι, ωραία φιλοδοξία».

Τοξικότητα

Στη συνέχεια μίλησε για ακραίες φωνές που μιλούν τη γλώσσα του παρελθόντος και με συνθήματα επειδή δεν έχουν τίποτα να πουν. Είπε ότι από την αντιπολίτευση δεν διστάζουν να δυσφημίσουν τη χώρα στο εσωτερικό και να καπηλεύονται ένα τεράστιο πένθος στο εσωτερικό, κάνοντας τον πόνο κομματικό εργαλείο. Υπογράμμισε, δε, ότι όσοι θέλουν να πριονίσουν την κυβέρνηση και τη ΝΔ για να δυναμώσουν, είναι βαθιά γελασμένοι. «Έχουμε υποχρέωση να μην επιτρέψουμε ο δημόσιος λόγος να γίνει βάλτος φημών» τόνισε και είπε ότι έτσι διαλύεται ο ίδιος ο κοινωνικός ιστός και αποκαλύπτεται το ήθος της αντίπερα όχθης, «με μια χυδαία τοξικότητα που δεν θα μας βρει απροετοίμαστους». «Στην κυβέρνηση θα μείνουν οι πολλοί, όχι οι λίγοι, οι ιδέες και οι πράξεις, όχι τα πορτοφόλια και οι φήμες».

Όσον αφορά στην πρόσφατη γυναικοκτονία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «όταν μια κοπέλα δολοφονείται έξω από αστυνομικό τμήμα σκύβουμε το κεφάλι και λέμε πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Περιστατικά όπως αυτά αμαυρώνουν αυτά που έχουμε πετύχει. Ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί για να προστατεύσουν τον πολίτη. Οι ένστολοι οφείλουν να επεμβαίνουν αμέσως σε ένα έγκλημα που γίνεται μπροστά τους και να έχουν και τη δική μας στήριξη αν αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν νόμιμα το όπλο τους».

Παράταξη όλων των Ελλήνων

«Η ΝΔ είναι η μόνη πραγματική παράταξη όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι ο ρεαλισμός είναι η καλύτερη απάντηση στο λαϊκισμό, ενώ μίλησε για την τολμηρή ανανέωση των ιδεών και των στελεχών του κόμματος. «Η προσαρμοστικότητα ανήκει και αυτή στα χαρακτηριστικά μας. Δεν περιχαρακωθήκαμε πίσω από ιδεολογικές αγκυλώσεις. Μπορώ να βλέπω γύρω μου πολλούς αγωνιστές που ήταν πάντα ΝΔ. Βλέπω και πολλούς που έγιναν, γίνονται και θα γίνουν ΝΔ, χωρίς τίποτα να μας χωρίζει, αλλά να μας ενώνει ο κοινός σκοπος. Αυτή η παράταξη φάνηκε η πιο ανθεκτική από όλες. Εμείς έχουμε τη γενναιότητα της αυτοκριτικής σε αντίθεση με άλλους», τόνισε.

«Η ΝΔ είναι κομμάτι του εαυτού μας, όπως η ελληνική κοινωνία είναι κομμάτι του δικού της κορμού» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η πορεία προς το αύριο είναι χτισμένη πάνω σε όσα «ζήσαμε και όσα κατακτήσαμε χθες» είπε και μίλησε για τα τεράστια εμπόδια που αντιμετώπισε η χώρα στην πρώτη τετραετία της ΝΔ, μεταξύ των οποίων τα διάτρητα σύνορα, τις μεγάλες, ξαφνικές φυσικές καταστροφές και την πανδημία. Ωστόσο, όπως τόνισε, «μέσα σε τέσσερα χρόνια η εθνική ρότα άλλαξε, βάζοντας την Ελλάδα για τα καλά σε τροχιά προόδου».

Εντολή

Έχουμε μια εντολή, να προχωρήσουμε τολμηρά, σταθερά μπροστά, βελτιώνοντας την καθημερινή ζωή των πολιτών, είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι η Ελλάδα του 2024 αρχίζει να προσεγγίζει τις χώρες της προηγμένης Ευρώπης, πριν αναφερθεί στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στις αποδοχές του δημοσίου, αλλά και στις αυξήσεις στις συντάξεις. «Η ακρίβεια πιέζει τα ασθενέστερα νοικοκυριά, τα πράγματα αργά αλλά σταθερά γίνονται καλύτερα, με στοχευμένες κινήσεις» αλλά κυρίως με μόνιμα μέτρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μέτρα που στηρίζουν το εισόδημα. «Ο στόχος που είχαμε θέσει προεκλογικά, μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και κατώτατος στα 950 θα υλοποιηθεί από αυτήν την κυβέρνηση» σημείωσε.

Σε παρόμοιο «μοτίβο», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «μέχρι τώρα ανακουφίσαμε τη χώρα από τις πληγές, τώρα θα πολεμήσουμε και τις αιτίες τους. Θα είναι δύσκολο, γύρω από τα προβλήματα φυτρώνουν παράκεντρα συμφερόντων. Οι μεταρρυθμίσεις ξεβολεύουν λίγους, αλλά συμφέρουν τους πολλούς και θα συνεχιστούν. Δεν μας τρομάζουν τα εμπόδια. Εξηγούμε τα μέτρα με τη γλώσσα της αλήθειας και τα προσωρινά παράπονα δεν γίνονται μόνιμες διαμαρτυρίες», προσθέτοντας ότι «η προσπάθειά μας αποδίδει καρπούς, η οικονομία βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα, όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, πετυχαίνουμε στον στόχο μας να εξαπλωθεί η χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος» και συμπλήρωσε ότι «τα κέρδη των φοροφυγάδων θα γίνονται επιτέλους κοινωνικό έργο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr