Μητσοτάκης υπουργικό

Για τις πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα αλλά και την κατάσταση στην αγορά Ενέργειας και τις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά στην στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μίλησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

“Πυροσβέστες της ξαπλώστρας”

Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμύτατη κριτική όλους όσοι επέλεξαν την περίοδο των φωτιών που ξέσπασαν φέτος το καλοκαίρι στη χώρα ώστε να κάνουν αντιπολίτευση. Τους χαρακτήρισε «πυροσβέστες της ξαπλώστρας» ζητώντας «λίγο περισσότερο σεβασμό για όλους αυτούς που με αυτοθυσία παλεύουν με φαινόμενα που ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνατότητες».

Ανέφερε δε πως τα συγκεκριμένα σχόλια αποτελούν «βαθιά προσβολή, όχι στην πολιτική ηγεσία, αλλά στους πυροσβέστες, στους εθελοντές και όλους εκείνους που δεν έχουν κοιμηθεί βράδια ολόκληρα».

“Τις τελευταίες μέρες έχουμε κατά μέσο όρο παραπάνω από 50 πυρκαγιές την ημέρα στην πατρίδα μας. Πολύ λίγες γίνονται γνωστές, οι περισσότερες δεν γίνονται γνωστές καθώς σβήνονται αμέσως και είναι κάτι για το οποίο ασφαλώς, οφείλουμε ευγνωμοσύνη σε όλους τους μαχητές της πρώτης γραμμής, όλους τους λειτουργούς του κρατικού μηχανισμού, αλλά και στους εθελοντές μας και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

Η μάχη του ανθρώπου με τη φύση έχει πάντοτε άνισα χαρακτηριστικά. Δικός μας στόχος είναι να την κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο άνιση και με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες, με προτεραιότητα πάντα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Συνεπώς, οι ίδιες οι συνθήκες μας δείχνουν τις προτεραιότητές μας, τι πρέπει να προτάξουμε. Το 112 λειτουργεί πια εξαιρετικά επιτυχημένα. Οργανωμένες εκκενώσεις μέχρι στιγμής, έχουν λειτουργήσει σωτήρια για χιλιάδες συμπολίτες μας και με τη συνδρομή, αγαπητέ Υπουργέ, της Ελληνικής Αστυνομίας.

Περισσότερους πυροσβέστες, περισσότερα πτητικά μέσα 

Και βέβαια φέτος έχουμε περισσότερους πυροσβέστες, πολλά περισσότερα πτητικά μέσα, εξειδικευμένα σώματα από το εξωτερικό, εξειδικευμένους πυροσβέστες, οι οποίοι πια μπαίνουν και προσβάλουν τη φωτιά μέσα στο δάσος.

Και παρά τα όποια προβλήματα, για πρώτη φορά υπήρξε ένα οργανωμένο σχέδιο καθαρισμού των δασών μας, ενώ η Πολιτεία μας έχει πια ένα νέο μοντέλο συντονισμού: Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατός, Αυτοδιοίκηση, εθελοντές, δρουν τώρα κάτω από ένα Ενιαίο Κέντρο ώστε να μην ακούγεται πλέον η γνώριμη άλλοτε διαμαρτυρία « Πού είναι το κράτος» ή το αμήχανο ερώτημα «Πότε θα πετάξουν τα αεροπλάνα».

Παρουσιάζω αυτά τα λίγα δεδομένα, όχι προς εφησυχασμό αλλά προς εγρήγορση. Έχουμε ακόμα πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας. Έχουμε δύσκολες μέρες αύριο, μεθαύριο, με τους ανέμους πάλι να ενισχύονται.

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός, θα διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για εμπρησμούς. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους μαχητές της πρώτης γραμμής που σβήνουν καθημερινά πάνω από 50 φωτιές κατά μέσο όρο .

Η Ελλάδα πέτυχε εξαιρέσεις που εξυπηρετούν την εθνική στρατηγική 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναλυτική αναφορά στα ενεργειακά και τα μέτρα της κυβέρνησης για την άμβλυνση των επιπτώσεων από την ενεργειακή ακρίβεια. Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις που ελήφθησαν στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, παραδέχθηκε ότι δεν είναι «τόσο τολμηρές». Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα πέτυχε εξαιρέσεις που εξυπηρετούν την εθνική στρατηγική.

«Χτίζουμε εθνικά αναχώματα απέναντι στις ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο, εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια που είναι αυξημένα λόγω της καλής απόδοσης της οικονομίας. Το φυσικό αέριο έχει 10πλασιαστεί τον τελευταίο καιρό», σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στη ρύθμιση του υπουργείου Ενέργειας που, όπως είπε, δεν αφήνει περιθώρια για καταστρατήγεις και επιπλέον χρεώσεις στα πάγια σε βάρος καταναλωτών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις Πανελλήνιες. «Φέτος τα αποτελέσματα των Πανελληνίων θα ανακοινωθούν νωρίτερα από ποτέ. Να συγκρατήσω την αύξηση στις εισαγωγές στα δημόσια ΙΕΚ», είπε χαρακτηριστικά.

Σχέδιο για έρευνα και διάσωση 

Τέλος, προανήγγειλε ένα νέο σχέδιο για την έρευνα και διάσωση σε περίπτωση ατυχημάτων στα ελληνικά βουνά. «Πριν από κάποιους μήνες το χειμώνα ένας νεαρός ορειβάτης έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα. Το δυστύχημα αυτό έδειξε κάποιες παθογένειες και έχουμε ένα σχέδιο για να εξασφαλίσουμε ότι στα βουνά θα έχουμε διαδικασίες έρευνας και διάσωσης αντάξιες και καλύτερη της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr