Μητσοτάκης υπουργικό

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, η οποία κλιμακώνει κατακόρυφα την επιθετική ρητορική της έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

«Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ τόσο με τις κόκκινες γραμμές της όσο και με την φιλική της διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό και η Τουρκία δεν μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι έχει μείνει μόνη», σημείωσε  ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε :

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια 

«Με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση μένουμε στις καθαρές θέσεις και έχουμε την επιφυλακή των ενόπλων δυνάμεων και την συμπαράσταση των συμμάχων μας. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Απέναντι τους δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη αλλά και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της εισήγησής του, αναφέρθηκε στα μέτρα ανακούφισης που λαμβάνει η κυβέρνηση για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Κανένας προϋπολογισμός δεν είναι σε θέση να καλύψει πλήρως την ενεργειακή ακρίβεια, είπε και επανέλαβε με έμφαση ότι λύση στο ενεργειακό δεν θα υπάρξει αν δεν υπάρξει συνολική υπερεθνική λύση. «Στον τομέα αυτό κινούμαστε ως Ευρώπη με καθυστέρηση, το ζήτημα αυτό θα μας απασχολήσει και στην Πράγα στη Σύνοδο, ελπίζω μέχρι τότε οι υπουργοί να έχουν κάνει κάποια βήματα», σημείωσε.

Καθαρός ο δικός μας χάρτης 

Σε αυτό, λοιπόν, το σύνθετο περιβάλλον, ο δικός μας χάρτης όπως τον έχουμε συνδιαμορφώσει με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου είναι καθαρός.

Δρομολογούνται ήδη τα πρώτα μέτρα που ανακοινώσαμε στη Θεσσαλονίκη: κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, αύξηση από τώρα με άμεση καταβολή του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών κατά 50% υπό προϋποθέσεις και κατά 100%.

Μείωση συνολικά 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία, ως προς το πετρέλαιο κίνησης. Είναι ένα μέρος μόνο της δέσμης των πρόσθετων 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανεβάζουν το ύψος των παρεμβάσεών μας για το 2022 στα 13,2 δισεκατομμύρια.

Από 1ης Ιανουαρίου 2023 ακολουθεί η αύξηση των συντάξεων για τους περισσότερους συνταξιούχους. Και αυτοί οι οποίοι ακόμα έχουν προσωπική διαφορά, θα δουν βελτίωση του εισοδήματός τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η αύξηση των μισθών για τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και βέβαια θα συνεχιστεί η στήριξη για τις ενεργειακές ανατιμήσεις που πλέον -όπως έχει παρουσιάσει και το Υπουργείο- συνδέεται με πιο έξυπνα κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει μεγάλη ωριμότητα 

Η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει μεγάλη ωριμότητα. Αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της εισαγόμενης κρίσης και εκτιμά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διατηρήσει τη συνοχή της κοινωνίας, χωρίς να ναρκοθετεί την επόμενη ημέρα. Και αυτό αναγνωρίζεται και από διεθνείς παρατηρητές.

Μνημόνευσε, μάλιστα, και το πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times που μιλάει για “οικονομικό θαύμα” στην Ελλάδα.

O κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί συστηματικά και απροκάλυπτα το φυσικό αέριο προκειμένου να εκβιάσει την Ευρώπη και ότι η μόνη απάντηση σε αυτό πρέπει να είναι η πλήρης απεξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο.

Μόνο αν καταδικαστεί η επιθετική βία στην Ουκρανία, δεν θα βρεθούν μιμητές 

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός είπε ότι μόνο αν ηττηθεί η μορφή της επιθετικής βίας το διεθνές δίκαιο θα ορίζει τις σχέσεις των χωρών και μόνο αν καταδικαστεί η καταπάτηση συνόρων δεν θα βρεθούν μιμητές. Καθώς η Ρωσία μετατρέπει το φυσικό αέριο σε μοχλό πίεσης μόνο η απεξάρτηση από αυτό θα ακυρώσει το όπλο της Μόσχας. Εχει ένα τίμημα που πρέπει να αναλάβουμε, δεν πρέπει να μας λυγίσει, η ελευθερία η ανεξαρτησία, η δημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτα.

Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:

Εισήγηση από τους υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και ‘Ακη Σκέρτσο σχετικά με το Ενοποιημένο Προσχέδιο Δράσης της κυβέρνησης για το 2023 – Σχέδια δράσης των υπουργείων.

Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη για τον Προγραμματισμό Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2023.

Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό, Απόστολο Βεσυρόπουλο των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δεσμευμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, β) Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας.

Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα του νομοσχεδίου για την ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».

Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη για την επιλογή προέδρου και συμβούλων της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων στην παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων για την εκτέλεση έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

Ενημέρωση από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Οικονόμου για το Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr