Μητσοτάκης υπουργικό

Την εκτίμηση ότι οι εξελίξεις στην ουκρανική κρίση δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και ότι παρά τις όποιες ενστάσεις που ακούστηκαν στην προχθεσινή συζήτηση στη βουλή, το βασικό μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας έκανε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ο αναθεωρητισμός καραδοκεί στη γειτονιά μας 

«Ας μην ξεχνάμε ότι ο αναθεωρητισμός συνεχίζει να πληγώνει την Κύπρο αλλά καραδοκεί και στη γειτονιά μας. Και αποδεικνύουν οι επιλογές μας ότι οι ίσες αποστάσεις από θύτες και θύματα νομιμοποιούν τελικά το έγκλημα, κάνοντας την αποχή, συνενοχή. Και το εύκολο «όχι στον πόλεμο» είναι μια ευχή, αλλά πάντως δεν είναι πολιτική», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο νέο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον του μέλλοντος, οκ. Μητσοτάκης είπε ότι «είμαστε στο ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, γνωρίζοντας πολύ καλά τι συμβαίνει πέρα από αυτό. Και ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι στην άκρη της ηπείρου μας είναι και στην καρδιά της. Ανατολικά της Ευρώπης αλλά στο κέντρο πάντα της Δύσης. Είμαστε η Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία.

Άφησε, ωστόσο και αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην πατρίδα μας κρίνονται ποιοι αληθινά είναι σήμερα οι εκφραστές της προόδου και ποιοι της οπισθοδρόμησης.

Για τα ενεργειακά 

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, επανέλαβε ότι πέρα από τα 2 δισεκατομμύρια που έχουν ήδη διατεθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί με έμφαση πάντα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στην ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκή στήριξη για την απορρόφηση των ανατιμήσεων και βέβαια την προστασία του εισοδήματος.

Επίσης τόνισε ότι λόγω των εξελίξεων, θα υπάρξουν μεγαλύτερες ελαφρύνσεις από αυτές που η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στον ΕΝΦΙΑ, τονίζοντας  ότι πρόκειται για μία παρέμβαση εξαιρετικά επίκαιρη, λαμβάνοντας υπόψη την πίεση την οποία δέχονται τα νοικοκυριά και το εισόδημά τους.

Μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι συνολικά οι Έλληνες ιδιοκτήτες θα καταβάλουν κάτι παραπάνω από 30% λιγότερο φόρο για τα ακίνητά τους σε σχέση με αυτό το οποίο πλήρωναν το 2019.

Μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση για όσους κατοικούν σε ζώνες χαμηλής και μέσης τιμής. Μικρή αύξηση θα βαραίνει μόνο μία μικρή μειοψηφία ιδιοκτητών σε περιοχές υψηλής αξίας. Διορθώνονται με αυτό τον τρόπο αδικίες του παρελθόντος», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Είπε επίσης ότι με το νέο νομοσχέδιο που προωθείται, παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες.

Λύνονται προβλήματα δεκαετίας στη δικαιοσύνη 

Αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για πρώτη φορά καθιερώνονται σαφή κριτήρια για τη διαμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας.

Όπως είπε, για πρώτη φορά επίσης οι δικαστικές αποφάσεις θα είναι ψηφιακά προσβάσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο και στο εξής οι δικαστικοί λειτουργοί θα αναβαθμίζονται με βάση τη διαρκή τους επιμόρφωση αλλά και θα αξιολογούνται με βάση την ταχύτητα έκδοσης των αποφάσεών τους.

Πρόκειται για μία πολυεπίπεδη παρέμβαση που λύνει προβλήματα δεκαετιών της Δικαιοσύνης», είπε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr