Κυριάκος Μητσοτάκης:

Το τετράπτυχο «καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα» βάσει του οποίου θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση της ΝΔ τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

  • «Στους μπλε φακέλους περιλαμβάνονται 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις», τόνισε. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην εφαρμογή των νόμων που ήδη ψηφίστηκαν. «Η αποστολή δεν τελειώνει στη νομοθέτηση, αρχίζει εκεί», επεσήμανε.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση στα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν άμεσα με το πρώτο να αφορά το επιτελικό κράτος και τόνισε ότι «δεν έχουμε κανένα δικαιώμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες. Η κοινωνία μας παρέδωσε τη σκυτάλη του μέλλοντός της». Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία έπαρση και αλαζονεία στέλνοντας το μήνυμα στους υπουργούς και υφυπουργούς ότι «όλοι υπερασπιζόμαστε το έργο όλων και ο νοών νοείτο».

«Νική χωρίς προηγούμενο»

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την εισήγησή του με αναφορές στο αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής κάνοντας λόγο για «μια νική χωρίς προηγούμενο» καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση που να αύξησε τα ποσοστά της με τεράστια διαφορά από τους πολιτικούς αντιπάλους. Είμαστε ευγνώμονες στον ελληνικό λαό». Παράλληλα, όμως, έσπευσε να σημειώσει ότι «χωρίς προηγούμενο είναι και οι ευθύνες που προέρχονται από ένα ευρύ λαϊκό ρεύμα που μας εμπιστεύθηκε».

«Ταυτόχρονα οι πολίτες καταδίκασαν τις διχαστικές πολιτικές. Έκριναν με πρωτοφανή ωριμότητα θέσεις και συμπεριφορές που προτάσσουν την ειλικρίνεια» συνέχισε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι «ο τόπος θα είχε κυβέρνηση αυτοδυναμίας από τις πρώτες εκλογές χωρίς την περιπέτεια της απλής αναλογικής». Ειδικά, δε, για την αποχή σημείωσε ότι «στο κλίμα εφησυχασμού κάποιοι επέλεξαν την χαλαρή ψήφο και μικρότερα κόμματα γι αυτό που είχα προειδοποιήσει ότι πολλοί κομματικοί σχηματισμοί ίσως να προκαλούν πολιτική κακοφωνία».

Οι τέσσερις στόχοι

«Το πολίτευμα όμως ξέρει να προστατεύεται. Ο κοινοβουλευτισμός ξέρει να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ επανέλαβε τις 4 βασικές γραμμές της κυβέρνησης της ΝΔ: Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα προσθέτοντας ότι «η καλύτερη ανάπτυξη προωθεί την ευημερία» και «το κοινωνικό κράτος πρέπει να στηρίζεται σε γερά οικονομικά θεμέλια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε, στη συνέχεια ότι «στην πρώτη μας θητεία ψηφίσαμε πάνω από 400 νόμους, όμως οι στόχοι πρέπει να είναι πιο φιλόδοξοι για την εφαρμογή των νόμων. Έχουμε εκκρεμότητες σημαντικά νομοσχέδια για την εφαρμογή στην πράξη» τονίζοντας προς τους υπουργούς ότι «η αποστολή αρχίζει στη νομοθέτηση και ολοκληρώνεται με χειροπιαστό έργο».

Τα πρώτα νομοσχέδια

Ειδικά για το πρώτο νομοσχέδιο είπε ότι «θα αφορά την οργάνωση του κράτους, τη μετεξέλιξη του επιτελικού κράτους ώστε η άσκηση πολιτικής να γίνει πιο αποτελεσματική», το δεύτερο νομοσχέδιο θα αποτυπώνει κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις ανάμεσα στις οποίες «μια από τις κεντρικές δεσμεύσεις είναι η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε κρατικό έλεγχο» ενώ στα πρώτα νομοσχέδια «θα συμπεριλαμβάνεται και μια νομοθετική δέσμευση από την υποχρέωση όλα τα προεκλογικά προγράμματα να ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα».

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις πρώτες κινήσεις θα είναι η συνέχεια της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στα τρόφιμα αλλά και «η κάλυψη κοινωνικών αναγκών» με ειδική αναφορά στην καλύτερη και ταχύτερη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ. Φρόντισε, δε, να στείλει μήνυμα στους υπουργούς και υφυπουργούς ότι «οι ευθύνες στους ώμους μας είναι βαριές. Πετυχημένος υπουργός είναι αυτός που παράγει έργο αλλά και αυτος που υπερασπίζεται συνολικά την κυβερνητική πολιτική. Όλοι υπερασπιζόμαστε το έργο όλων και ο νοών νοείτο».

«Είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών»

«Στο κοινοβουλευτικό πεδίο τις συνέπειες του επιθανάτιου ρόγχου της απλής αναλογικής θα τις διαχιειριστούμε ενώ στο πεδίο της κοινωνίας αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα. Στόχος μας είναι να στηρίζουμε την κοινωνία, τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «η κοινωνία είναι πιο μπροστά από πολλά κόμματα και κατέγραψε την πρόθεσή της να προχωρήσουμε στο αύριο. Δεν έχουμε κανένα δικαιώμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες. Η κοινωνία μας παρέδωσε τη σκυτάλη του μέλλοντός της».

«Ξεκινάμε με αισιοδοξία και υπευθυνότητα τη νέα θητεία που θέλω να την ονοματίσω τη θητεία της αποτελεσματικότητας και των μεγάλων αλμάτων για να αρπάξει η χώρα τις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά της» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατέληξε: «Καμία αυταρέσκεια, καμία έπαρση, είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών. Μας εμπιστεύτηκαν να χτίσουμε την ΕΛλάδα όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων. Έχουμε πολύ έργο μπροστά μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr