Στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης θα ενημερώσει τους πολίτες για τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κοροναϊού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την οποία συναντήθηκε νωρίτερα.

Δεύτερο κύμα

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλύτερα απο την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως αυτό δεν είναι παρηγοριά» και πρόσθεσε ότι το απόγευμα θα απευθυνθεί στους Έλληνες για το «πού βρισκόμαστε και ποια θα είναι τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβουμε».

Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, σε σχέση με την πανδημία, λέγοντας ότι «δεν έχουμε φαινόμενα έντονης μεταδοσης στα σχολεία, και η εξήγηση είναι ότι τηρούνται ευλαβικά τα βασικά μέτρα ασφάλειας, όπως η μάσκα» και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την συνεισφορά τους στην τήρηση των μέτρων.

Ζήτημα κοινωνικής ευθύνης

Από την πλευρά της, η κ. Σακελλαροπούλου απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους απευθύνοντάς τους έκκληση να αντιληφθούν ότι ο ιός χτυπά συλλογικά το κοινωνικό σύνολο και η κοινωνία πρέπει να αμυνθεί. Τα μέτρα, πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν αποτελούν περιορισμό της ελευθερίας μας, αλλά είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης.

«Φέρατε την εμπειρία σας ως ανώτατος δικαστής που ερμηνεύει το σύνταγμα έχετε απόλυτο δίκιο ότι η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη της αλληλεγγύης. Η πράξη μας έχει επίπτωση σε άλλους αλλά και σε ανθρώπους που αγαπάμε. Η ατομική ευθύνη είναι το υπόδειγμα συμπεριφοράς πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την συλλογική αλλελλεγγύη» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στην τριμερή διάσκεψη στην Κύπρο, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι επιβεβαιώθηκε ποιες είναι οι χώρες που είναι προσηλωμένες στη διεθνή νομιμότητα τους κανόνες καλής γειτονίας, και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ποια είναι η χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο που φαίνεται ότι δεν θέλει να παίξει με τους κανόνες του παιχνιδιού. Είπε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα το Νοέμβριο, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αλλάξει στάση και θα σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.

Τα δύο μέτρα για την Αθήνα μετά την έκρηξη κρουσμάτων 

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, για την Αθήνα και ιδιαίτερα για το κέντρο της πόλης, όπου καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων αλλά και απίστευτος συγχρωτισμός νέων ανθρώπων σε πλατείες και πεζόδρομους τα βράδια, είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση να αποφασίσει δύο ακόμα μέτρα :

  • Tην καθολική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους
  • Την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη 01.00 έως τις 05.00 το πρωί, προκειμένου να υπάρχει ένας εύλογος χρόνος για την επιστροφή στο σπίτι, καθώς εστιατόρια, καφέ και μπαρ κλείνουν τα μεσάνυκτα. Πρόκειται για ένα μέτρο που ήδη εφαρμόζεται στη Γαλλία και φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποδίδει.

Πηγή: economico.gr