Μητσοτάκης Βουλή

Το γάντι στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη έριξε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του στη βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, κατά την οποία, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα.

Συγκεκριμένα κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη, αν θεωρεί ότι η επισύνδεση δεν είναι νόμιμη, να προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι η συζήτηση γίνεται ταχύτερα με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε λύσεις για να καλυφθούν τα κενά. Ζήτησε η συζήτηση να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης και να αναζητηθούν συγκλίσεις όπως πρέπει στο επίπεδο αυτό.

Η ομιλία του πρωθυπουργού  

Όταν πληροφορήθηκα την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη δεν δίστασα να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος. Ζήτησα παραιτήσεις και να έρθει η υπόθεση στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας και να συσταθεί εξεταστική επιτροπή.Κατέθεσα επίσης 4 τομές αλλαγών για να διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα στον σκοτεινό χώρο των μυστικών υπηρεσιών. Καμία πρωτοβουλία, είπε δεν πρέπει να εμποδίσει το έργο της και να βαλτώσει την δράση της.

Η ΕΥΠ συμβάλλει στους καθημερινούς αμυντικούς μας χειρισμούς και εξιχνιάζονται εγκλήματα. Σημειώνει νίκες στον χώρο της τρομοκρατίας αποτρέποντας επιθέσεις σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες στο εξωτερικό. Τίποτα δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτόν τον εθνικό βραχίονα του κράτους. Δεν πρέπει να παραλύσει ούτε μια στιγμή γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο, τόνισε. «Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να μειώσει το εθνικό έργο της ΕΥΠ».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν σήμερα 500 παράνομα λογισμικά παγκοσμίως που κυκλοφορούν στην αγορά και παρέχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα.

Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποιά παράκεντρα μας παρακολουθούσαν επί ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάρτηση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου και είπε ότι «θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό».

Για τις νόμιμες επισυνδέσεις είπε ότι εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα. Η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα κενό στο πρωτόκολλο. Η διαδικασία κινήθηκε κανονικά όπως όριζε η διάταξη που ψηφίστηκε από εσάς. Η διαφορά ήταν ότι αφορούσε έναν προβεβλημένο πολιτικό. Η ΕΥΠ θα έπρεπε να έχει άλλα φίλτρα στην συγκεκριμένη υπόθεση, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θύμισε ότι μπήκε άλλο ένα φίλτρο με την προσθήκη δεύτερου εισαγγελέα. «Σε όλο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών κινούνται από το απόρρητο και εκεί οφείλουν την αποτελεσματικότητά τους και τα στελέχη τους δεσμεύονται με δια βίου εχεμύθεια», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός, είπε ακόμα ότι από την πρώτη στιγμή κάλεσε τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προσωπικά «καθώς γνωρίζετε ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε αναφερόμενος στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την έρευνα που κάνει ότι πρόκειται για έναν ακέραιο δικαστικό ο οποίος δεν πρέπει να στοχοποιείται.

Καλώ τον Ανδρουλάκη να προσφύγει στα ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια 

«Αν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νομιμότητα τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια», είπε αναφερόμενος στη νομιμότητα της επισύνδεσης.

«Δεν πρόκειται να γίνουν φειγ βολάν τα αρχεία μιας μυστικής υπηρεσίας όπως κάνατε με την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας. Εμφανίζεστε ως προστάτες των θεσμών που εσείς πριονίζετε με τις δικές σας συμπεριφορές», είπε ακόμα.

Τόνισε ακόμα ότι τα δημόσια πρόσωπα δεν πρέπει να διαχωρίζονται με βάση την ιδιότητά τους και μόνο και να νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα του Ξένου Τύπου λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη δημοκρατία και έχει την δύναμη να αντιμετωπίζει τις ελλείψεις της με διαρθρωτικές τομές.

Οι αλλαγές στην ΕΥΠ

Αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρόκειται να φέρει στην λειτουργία της ΕΥΠ λέγοντας:

Θα ληφθούν πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας και ειδικά για τα δημόσια πρόσωπα και επικοινωνία με τα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα. Πλέον είναι υποχρεωτική η ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ. Ο νέος διοικητής υπέστη την βάσανο της ακρόασης άσχετα αν προσπαθήσατε να καταπατήσετε κάθε έννοια μυστικότητας αυτής της ακρόασης.

  • Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ μέσω πιο σταθερής εποπτείας του κοινοβουλίου.
  • Αναβάθμιση του ρόλου του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας
  • Ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου της ασφάλειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης της ΕΥΠ.

Αναφερόμενος στον κ. Δεμίρη είπε ότι η τοποθέτηση ενός έμπειρου διπλωμάτη στην θέση αυτή είναι μια ισχυρή εγγύηση. Θα χρειαστεί στήριξη αλλά και την αξιοποίηση πρακτικών από ανάλογες δομές άλλων κρατών και τις προτάσεις των κομμάτων από την εξεταστική επιτροπή, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σφοδρή επίθεση σε Τσίπρα 

«Δεν εκπλήσσομαι από την στάση του κ. Τσίπρα. Σε κάθε εθνική κινητοποίηση ήταν απέναντι. Απέναντι στην πανδημία, στο μεταναστευτικό και την θωράκιση των συνόρων, στις εθνικές συμφωνίες για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, στα γενναία μέτρα αναχαίτισης της ενεργειακης κρίσης και τώρα απέναντι στην αναβάθμιση της ΕΥΠ. Όπως και τώρα η ζωή κ. Τσίπρα θα διαψεύσει το νέο σενάριο καταστροφολογίας. Φυσικά και έγινε λάθος αλλά μόλις το έμαθα τόλμησα με θάρρος να διαχωρίσω την θέση μου από τις πρακτικές άλλων εποχών κι εσείς επιμένετε να σηκώνετε το δάχτυλο έχοντας δυο υπουργούς σας στο ειδικό δικαστήριο», είπε ο πρωθυπουργός.

«Πάει πολύ, είπε, εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης. εσείς που σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις. Πανούσης, Βαλαβάνη, Κοτζιάς, Βαρουφάκης, Λαφαζάνης».

Και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να διευκρινίσετε κάτι που είχατε πει το 2019 στην Βουλή κ. Βαρουφάκη είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε και στο βιβλίο σας. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να αναφέρεται στην περίοδο του κ. Ρουμπάτη ως μια χρυσή περίοδο. Δεν ήταν. Προσωπικά ξέρω ότι επί Ρουμπάτη το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε εναντίον της κυβέρνησής μας με τον κ. Ρουμπάτη να παίζει σημαντικό ρόλο».

Δεν είμαστε όλοι το ίδιο 

Δεν ήταν είπε ακόμα συνειδητή μου επιλογή να αναφερθώ στα ζητήματα του παρελθόντος, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η πολιτική του διαδρομή έχει αποδείξει ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο.

Είναι απολύτως ξεκάθαρο είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν το θέμα. Είναι ανέντιμο και ανήθικο και ψέμα να παρουσιάζεται μια αστοχία ως εντολή της κοινωνίας και μέσα από την μεγαλοποίηση να προσφέρετε στο πιάτο αυτά για τα οποία καραδοκούν όλοι όσοι είναι εκτός συνόρων.

Για την στάση του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Όπως γνωρίζετε αμέσως μετά την εκλογή μου κάλεσα τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε και να γνωριστούμε και αρνήθηκε. Και τότε και τώρα. έχει πει ότι δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση και ότι δεν θα δεχόταν την παρουσία μου ως πρωθυπουργού ακόμα και αν επικρατήσει η ΝΔ στις εκλογές. Έχει δικαίωμα να επιλέγει τους φίλους και συμμάχους του αλλά να ξέρει ότι τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο ελληνικός λαός».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr