Χάρτης - Ελλάδα και Ινδία

Την αναβάθμιση της οικονομικής σχέσης της Ελλάδος με την Ινδία μέσω του αγροτοδιατροφικού τομέα, προοιωνίζεται το μνημόνιο διμερούς συνεργασίας που έχει έρθει προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή.

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του στη Βουλή κατά την επικύρωση του μνημονίου. Σύμφωνα με τον κ.Αυγενάκη, με το εν λόγω μνημόνιο συνεργασίας δίνεται η δυνατότητα για ανάπτυξη των σχέσεων στον τομέα της γεωργίας και την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδος και Ινδίας.

Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία Κέντρου Ασφάλειας και Προέλευσης Ινδικών Προϊόντων σε Ελληνικό λιμάνι, στο οποίο θα πιστοποιείται η ασφάλεια και η υγιεινή τους. “Η Ελλάδα καθίσταται εμπορικός κόμβος μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης για τις Ινδικές αγροτικές εξαγωγές, μία πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρώπη”, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ελληνική φέτα ΠΟΠ στην Ινδία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο της συνεργασίας που αναπτύσσεται, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι “διευθετείται και το ζήτημα που υφίσταται με το κώλυμα στην εξαγωγή της φέτας ΠΟΠ στην Ινδία, λόγω αυστηρών μικροβιολογικών κριτηρίων που υπάρχουν από τις Ινδικές Αρχές και ο εναρμονισμός τους με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά, τα οποία είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικά“.

Μιλώντας για το μνημόνιο, ο κ.Αυγενάκης επεσήμανε, ότι “κινείται στον άξονα της ανταλλαγής και διάχυσης γνώσης μεταξύ των δύο χωρών, σε πληθώρα τομέων που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα της γεωργίας. Μέσω αυτής, στηρίζουμε, αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε τον γεωργικό τομέα και πετυχαίνουμε βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη. Με τη συμφωνία αυτή και με τις δυνατότητες κατάρτισης και έρευνας, που επίσης προβλέπονται για τις δύο χώρες, στόχος είναι να βρεθούμε ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, από τις προκλήσεις που διαμορφώνονται στο διεθνές στερέωμα”.

Τέλος, ο κ.Αυγενάκης τόνισε, ότι με αυτήν τη συνεργασία ανοίγει ο δρόμος για “περαιτέρω διείσδυση σε μία τεράστια αγορά της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο με την πέμπτη ισχυρότερη οικονομία”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr