μειώσεις φόρων

Δημοσιονομικό χώρο για νέες, μόνιμες, φοροελαφρύνσεις μετά το 2023 αφήνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβάλει σήμερα στην Κομισιόν η κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει όλα τα δημοσιονομικά δεδομένα για την επόμενη τετραετία, με χρονιά-ορόσημο το 2023, όταν θα αρθεί και η υποχρέωση έναντι των Βρυξελλών για την εφαρμογή μόνιμων μέτρων.

Το τέλος των πλεονασμάτων του 3,5%

Την ίδια χρονιά σταματά να υφίσταται και ο στόχος για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ και το γεγονός αυτό σηματοδοτεί, ουσιαστικά, και την έξοδο από την μεταμνημονιακή εποπτεία.

Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχουν διευκρινιστεί από τους θεσμούς οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι που θα πρέπει να υλοποιεί η Ελλάδα, καθώς στη συμφωνία του Eurogroup του 2018 προβλεπόταν μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% για μετά το 2023 και έως το 2060.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως θεωρούν πως το 2023 θα υπάρχει ικανός δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μόνιμες φοροελαφρύνσεις, χωρίς ακόμα και μπορεί να διευκρινιστεί το εύρος των δυνατοτήτων που θα υπάρχουν.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στις νέες μειώσεις φόρων

Πάντως προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου αποτελούν:

  • Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
  • Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
  • Η νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις στο 20%
  • Η επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

Ηδη, άλλωστε, από το 2022 τα περιθώρια κινήσεων για την κυβέρνηση θα είναι μεγαλύτερα, αφού θα αρχίσουν να εισρέουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,5%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr