Χίος ΦΠΑ

Τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε πέντε ελληνικά νησιά θα νομοθετήσει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η ρύθμιση θα αφορά τη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέσβο, όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς.

Την μείωση είχε προαναγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης από την Αστυπάλαια

Την πολιτική μείωσης των φορολογικών συντελεστών στα νησιά είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Αστυπάλαια, στις 2 Ιουνίου. «Ο ΦΠΑ θα είναι το επόμενο βήμα, όταν με το καλό ισορροπήσουν πλήρως τα δημόσια οικονομικά μας», είχε πει τότε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι έχουν γίνει ήδη μειώσεις στο φόρο εισοδήματος και στις επιχειρήσεις.

Το εν λόγω μέτρο συζητήθηκε και στο Eurogroup, στο πλαίσιο της θετικής αξιολόγησης της 10ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα όπου αναγνωρίστηκε, για ακόμη μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της.

Εύσημα στην Ελλάδα από το Eurogroup

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, επικροτήθηκε η προώθηση και υλοποίηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι – μεταξύ άλλων – η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η ολοκλήρωση του “οικοδομήματος” του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η πρόοδος που σημειώθηκε στην αξιοποίηση του Ελληνικού, η ενεργοποίηση του νομού για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών και ο νέος εργασιακός νόμος.

Παράλληλα, χαιρετίστηκε η υποβολή του συνεκτικού, ώριμου και ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τη χώρα μας. Σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε, σήμερα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ, που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σταϊκούρας: Στόχος η υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη

Επακόλουθο των ανωτέρω υπήρξε η πολιτική απόφαση εκταμίευσης του πέμπτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ.

«Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη των εταίρων, των θεσμών, των αγορών, των επενδυτών, των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και – πρωτίστως – της ελληνικής κοινωνίας, συνεχίζουν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ισχυρή και ταχεία ανάκαμψη και υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr