Ολομέλεια Βουλής

Μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% σε τουριστικά πακέτα, μεταφορές, γυμναστήρια και εισιτήρια θεάτρου-κινηματογράφου, ενώ εξάμηνη παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024 θα εφαρμοστεί τελικά στο μέτρο της προσωρινής μείωσης σε 13% (από οικείο συντελεστή 24%) του ισχύοντος συντελεστή ΦΠΑ σε σερβιριζόμενο καφέ και στις υπηρεσίες ταξί.

Όμως, με την έλευση του νέου έτους, στα σερβιριζόμενα αναψυκτικά (εκτός νερού) – όχι τα πωλούμενα στα σούπερ μάρκετ – ο εφαρμοζόμενος συντελεστής θα είναι εκ νέου 24%, από 13% που συνεχίζει να ισχύει προσωρινά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αυτά αποφάσισε η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν της την ιδιαίτερα καλή πορεία εκτέλεσης του εφετινού κρατικού προϋπολογισμού – η οποία, ως γνωστόν, παράγει δημοσιονομικά πρωτογενή υπερπλεονάσματα – αλλά και τις πληθωριστικές πιέσεις, που απομειώνουν σε πραγματικούς όρους το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Οι παρεμβάσεις στον ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 400 εκατ. Ευρώ – ως απωλεσθέντα δημόσια έσοδα – και θα ενσωματωθούν στον τελικό κρατικό προϋπολογισμό 2024 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, προστιθέμενες στα μέτρα οικονομικής στήριξης των πολιτών κατά 1,6 δισ. Ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί για το 2024 (ενιαίο μισθολόγιο, συντάξεις, αύξηση αφορολόγητου, μείωση ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται κ.α.).

Παράλληλα με τις όψιμες αυξήσεις στις προϋπολογισθείσες δαπάνες του προϋπολογισμού 2024, αυξάνονται και τα έσοδά του κατά περίπου 600 εκατ. Ευρώ από τη ριζική μεταβολή στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, με τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα, τον οποίο εισάγει το υπό δημόσια διαβούλευση (μέχρι 27/11) φορολογικό νομοσχέδιο. Όπως έχει γίνει γνωστό, οι επιπλέον πόροι θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση δράσεων στην Παιδεία και στην Υγεία.

Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο για το 2024, για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα άνω του 2%, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμά πως αυτό θα ανέλθει σε 2,5%, στις Φθινοπωρινές της προβλέψεις για το ερχόμενο έτος. Αντιστρόφως, στο κατατεθέν από ημέρες προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024 – το οποίο σήμερα θα αντικατασταθεί από τον τελικό προϋπολογισμό – η κυβέρνηση έκανε λόγο για ανάπτυξη 3% το 2024, αν και η Κομισιόν έκανε λόγο για 2,3% και το ΔΝΤ για 2%.

Έντονες οι αντιδράσεις για τα σερβιριζόμενα αναψυκτικά

Ισχυρές αντιδράσεις από τους επαγγελματίες της εστίασης και τις βιομηχανίες αναψυκτικών, προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για τον τερματισμό – με το νέο έτος – της υπαγωγής των σερβιριζομένων αναψυκτικών στον χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 13%, με την επιστροφή τους στον οικείο τους συντελεστή 24%. Αυτό, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της μέσης τιμής των μη αλκοολούχων ποτών κατά 10,2%, όταν αυτά σερβίρονται σε καταστήματα εστίασης. Μάλιστα, το κόστος ενδέχεται να είναι υψηλότερο, αν τελικά ο ΦΠΑ 24% ισχύσει και για την πώληση αναψυκτικών προς εκτός καταστήματος κατανάλωση (take away), κάτι που μένει να διευκρινιστεί.

Η συνολική αξία της αγοράς μη αλκοολούχων ποτών είναι τεράστια και εκτιμάται σε περίπου 1,9 δισ. Ευρώ, με την εστίαση να πραγματοποιεί την πλειονότητα των αντίστοιχων πωλήσεων (60%). Την έντονη δυσαρέσκειά τους για την εξέλιξη έχουν ήδη εκφράσει τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), όσο και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών (ΣΕΒΑ).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr