Στην κλίμακα «Β» από «ΒΒ-» υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του Επικουρικού Ταμείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκιάς (OYAK), προσθέτοντας άλλον ένα -οικονομικής φύσης- πονοκέφαλο στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόβλημα η έκθεση στην… Τουρκία

Ο οίκος αιτιολόγησε την υποβάθμιση, λέγοντας ότι το OYAK δεν έχει επαρκείς δομικές ενισχύσεις που θα του επέτρεπαν να έχει αξιολόγηση πάνω από το «ΒΒ-» της οικονομίας της χώρας. Προσέθεσε επίσης ότι το Ταμείο «έχει μεγάλη έκθεση σε μία και μοναδική ασταθή αγορά, την Τουρκία, και μεγάλη εξάρτηση από το μέρισμα ενός περιουσιακού στοιχεία, της χαλυβουργίας Ερντεμίρ, γεγονός που το εκθέτει σε αναταράξεις στη μερισματική ροή».

Υπάρχουν και καλά νέα

Τα καλά νέα για τον Ερντογάν είναι ότι ότι η Fitch εκτιμά ότι το πιστοληπτικό προφίλ του Ταμείου παραμένει ισχυρό με χαμηλή αναλογία δανείων προς αξία, παρά την πανδημία του κοροναϊού και επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα. Προσθέτει, δε, ότι το Ταμείο διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, σε χρήμα και επενδύσεις, που εύκολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν συντάξεις. Σημειώνεται ότι το ΟΥΑΚ είναι εταιρεία χαρτοφυλακία και νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Πηγή: economico.gr