κέντρα διασκέδασης

Eνα βήμα παραπάνω στην αυστηροποίηση του πλαισίου για την λειτουργία της εστίασης και της ψυχαγωγίας εν μέσω έξαρσης της πανδημίας προχωρά τελικά η κυβέρνηση, ορίζοντας ότι στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης θα μπορούν να μπαίνουν μόνον οι εμβολιασμένοι.

Η ΚΥΑ που εκδόθηκε σήμερα προβλέπει ότι μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (το τελευταίο εξάμηνο) θα εισέρχονται στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης και τα κλαμπ, τα οποία θα λειτουργούν ως αμιγείς χώροι και όχι μικτοί. Η επιτρεπόμενη χωρητικότητα θα είναι 85% επί των τετραγωνικών τους μέτρων και μόνο για καθήμενους.

Covid free οι εσωτερικοί χώροι

Οι εσωτερικοί χώροι, όπως είχε ήδη προαναγγελθεί, θα λειτουργούν αποκλειστικά ως αμιγείς και η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Για τους υπαίθριους χώρους διασκέδασης (κλαμπ και νυχτερινά κέντρα) η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης ορίζει πως οι πελάτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά τον χρόνο αναμονής, όπως, άλλωστε και το προσωπικό καθ’ όλη την διάρκεια της εργασίας του. Σε κάθε τραπέζι θα επιτρέπονται 10 άτομα το μέγιστο, ενώ ισχύουν τα γενικότερα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και των κανόνων υγιεινής.

Οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό. Ειδικά στην περίπτωση των κλειστών χώρων, είναι υποχρεωτική η ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Μόνον καθήμενοι έως τις 31 Αυγούστου

Παραμένει ο κανόνας πως έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών και ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης.

Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

Οι έλεγχοι και η ταυτοποίηση

Κατά την είσοδό τους στο κέντρο οι πελάτες οφείλουν να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 6 μήνες μετά απ’ αυτόν) σε έγχαρτη μορφή ή ηλεκτρονικά, μέσω του κινητού τηλεφώνου.

Η ταυτοποίηση του εισερχόμενου στο υπαίθριο χώρο διασκέδασης για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). θα είναι ευθύνη των επιχειρήσεων μέσω της εφαρμογής Covid Free GR, που μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID, καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Η επαλήθευση θα γίνεται σε τρία επίπεδα:

  • Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
  • Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
  • Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για τον έλεγχο των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Η ισχύς των πιστοποιητικών

  • Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
  • Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά
  • Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
  • PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

Σήματα για τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων

Σημειώνεται τέλος ότι με τρία διαφορετικά σήματα θα διακρίνονται οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, έτσι ώστε να είναι εύκολη η επιλογή τους από τους καταναλωτές. Έτσι, μέχρι τις 31 Αυγούστου, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις:

  • «Χώρος Covid Free»,
  • «Μεικτός Χώρος» και
  • «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό».
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr