στρατιωτική θητεία

Ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα οδηγεί τους στρατευσίμους σε «διπλό απολυτήριο» με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας τους δρομολογεί η κυβέρνηση. Σ

τον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται η αντίληψη ότι οι μήνες της στρατιωτικής θητείας θα πρέπει να αξιοποιούνται για την ανάπτυξη πρόσθετων επαγγελματικών δεξιοτήτων προς όφελος των στρατευσίμων, αλλά και προκειμένου οι Ενοπλες Δυνάμεις και συνολικά η κρατική μηχανή να επωφελούνται από τα προσόντα και τις γνώσεις των έφεδρων στελεχών τους.

Σε δύο φάσεις το εγχείρημα 

Το εγχείρημα, που σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή της Κυριακής) αναμένεται να αναπτυχθεί σε δύο φάσεις, έχουν αναλάβει, μετά το πράσινο φως του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο Αμυνας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ ρόλο «τεχνικού συμβούλου» θα έχει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη.

Στην πλήρη ανάπτυξή του το σχέδιο περιλαμβάνει την κατά το δυνατόν ακριβέστερη «αντιστοίχηση» μεταξύ των δεξιοτήτων όσων προσέρχονται να υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία τους και των θέσεων και αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δηλαδή, με βάση τα στοιχεία που θα προσκομίζουν οι νεοσύλλεκτοι, θα δημιουργείται μια μεγάλη βάση δεδομένων. Στη συνέχεια θα «ματσάρονται» σε ανάλογους τομείς, ώστε με την ολοκλήρωση της θητείας τους να έχουν αποκτήσει πρόσθετη εμπειρία και πιστοποιημένα προσόντα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές , ειδική πρόνοια θα προβλέπεται για όσους κατατάσσονται στον στρατό διαθέτοντας ιδιαίτερες δεξιότητες και τίτλους σπουδών, με βάση και το αντίστοιχο «μοντέλο Ισραήλ».

Τί προβλέπει το “μοντέλο Ισραήλ”

• Αριστούχοι πληροφορικάριοι θα μπορούν να τοποθετούνται στη ΔΙΚΥΒ (Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ).
• Αριστούχοι της Νομικής, στα νομικά γραφεία του υπουργού Αμυνας και των υφυπουργών ή σε διευθύνσεις που έχουν ως αρμοδιότητα τις στρατιωτικές συμβάσεις.
• Αριστούχοι μηχανικοί, σε χώρους παραγωγής ή συντήρησης οπλικών συστημάτων, όπως η ΕΑΒ.

Το διπλό όφελος

Με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό το όφελος, όπως προαναφέρθηκε, θα είναι διπλό: τόσο για τους κληρωτούς, καθώς η θητεία τους θα αποτελεί και τμήμα «πρακτικής άσκησης» σε αντικείμενα που μπορεί να αποτελέσουν πεδίο επαγγελματικής ενασχόλησης στη συνέχεια· όσο και για τις ίδιες τις Ενοπλες Δυνάμεις, που θα μπορούν να αξιοποιήσουν με καλύτερο τρόπο τους στρατευσίμους.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες  πληροφορίες, το πρόγραμμα θα αρχίσει να «μπαίνει σε ράγες» με την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ των υπουργείων Αμυνας και Ψηφιακής Πολιτικής από τις αρχές του νέου χρόνου, καθώς απαιτούνται διαγωνισμοί για τη διαμόρφωση του συστήματος που θα «ματσάρει» δεξιότητες των στρατευσίμων και θέσεις.

Ομως, νωρίτερα θα δρομολογηθεί μια βραχυπρόθεσμη λύση ενίσχυσης των γνώσεων όσων υπηρετούν τη θητεία τους. Ειδικότερα, εξετάζεται να προσφέρονται vouchers –κυρίως για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων– κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr