Στις χώρες με υψηλή έκθεση σε κινδύνους για αναταράξεις στην αγορά ενέργειας, σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία κατατάσσει την Ελλάδα, μαζί με χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ιταλία, ο οίκος αξιολόγησης πιστολήπτικής ικανότητας Moody’s.

Οι τρεις προβληματισμοί

Σε ειδική έκθεσή της, η Moody’s εκτιμά ότι μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα επηρεάσει τα ευρωπαϊκά κράτη σε τρία επίπεδα.

  • Κατ’ αρχάς, οι διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις καθώς οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσωπεύουν το 46% των στερεών καυσίμων της Ευρώπης (όπως ο άνθρακας), το 38% του φυσικού αερίου και το 26% του αργού πετρελαίου. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε απόφαση των ρωσικών αρχών να μειώσουν τις ενεργειακές προμήθειες για να αποκτήσουν πολιτική επιρροή ή ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ.
  • Επίσης, ενας δεύτερος κίνδυνος είναι οι ζημιές στις υποδομές τροφοδοσίας, επειδή το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία περνά μέσω αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία. Η διαταραχή στο φυσικό αέριο ειδικότερα θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα και να αποδυναμώσει προσωρινά την οικονομία της ΕΕ, διότι αποτελεί κρίσιμο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και βασικό καύσιμο θέρμανσης για τα νοικοκυριά.
  • Σε τρίτο επίπεδο, η Moody’s υπογραμμίζει ότι το ρωσικό φυσικό αέριο δεν μπορεί να υποκατασταθεί εύκολα και γρήγορα, κυρίως επειδή ο συνολικός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της ΕΕ θα κάλυπτε στην καλύτερη περίπτωση μόνο το ένα τέταρτο περίπου της συνολικής ζήτησης. Παρόλο που η πλήρης διακοπή των ενεργειακών παραδόσεων από Ρωσία είναι απίθανο να συμβεί, ακόμη και μια σχετικά σύντομη μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου θα οδηγούσε πιθανότατα σε περαιτέρω αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Η εξάρτηση από τη Ρωσία

Η Moody’s επισημαίνει ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν πάνω από το 75% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού στην Ιταλία και την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες εισάγουν επίσης το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους (73% και 82% της συνολικής ακαθάριστης εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας, αντίστοιχα).

Για την Ελλάδα, η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 26% του πετρελαίου της και το 39% των εισαγωγών φυσικού αερίου. Σχεδόν το ήμισυ των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ιταλίας προέρχεται από τη Ρωσία, αλλά το μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου είναι πολύ χαμηλότερο. Οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου και η ευκολότερη πρόσβαση σε άλλους προμηθευτές στη Βόρεια Αφρική μετριάζουν κάπως τους κινδύνους, αλλά τα εμπορικά ανοίγματα είναι περιορισμένα.

Χαμηλός ο κίνδυνος ασφαλείας

Η Moody’s θεωρεί τον κίνδυνο η Ιταλία, η Ελλάδα ή η Αυστρία να αντιμετωπίσουν απειλές για την ασφάλεια τους ως εξαιρετικά περιορισμένο, κυρίως λόγω της γεωγραφικής τους θέσης στη νότια και κεντρική Ευρώπη. Ειδικά για την Αυστρία, η Μoody’s χαιρετίζει την πολιτική που έχει ακολουθήσει σε ΑΠΕ, η οποία έχει επιτρέψει την μερική ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση της χώρας.

Η Αυστρία έχει σταματήσει να δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με τις εισαγωγές φυσικού αερίου ανά χώρα προέλευσης για λόγους εμπιστευτικότητας, οι αριθμοί που διατίθενται από τη Eurostat μέχρι το 2013 υποδηλώνουν ότι περίπου το 60% των συνολικών αυστριακών εισαγωγών φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία. Ωστόσο, τα χαμηλότερα μερίδια εξάρτησης της Αυστρίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και η πολύ υψηλότερη συμβολή των ΑΠΕ περιορίζουν τους σχετικούς κινδύνους“, επισημαίνει ο οίκος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr