Την ώρα που η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε βέρτιγκο, λόγω της ξαφνικής αλλαγής κεντρικού τραπεζίτη από τον Ερντογάν, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moodys στέλνει αυστηρή προειδοποίηση, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την Moodys, η αλλαγή επικεφαλής στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πιθανόν θα οδηγήσει σε αναστροφή των κεφαλαιακών ροών προς τη χώρα και θα αυξήσει εκ νέου τις πιέσεις στην ισοτιμία της λίρας, οδηγώντας σε υψηλότερο πληθωρισμό.

Κίνδυνοι παντού

Παράλληλα, ο οίκος προβλέπει ότι η μείωση των επιτοκίων βάσης -στην οποία εκτιμάται ότι θα προχωρήσει ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Σαχάπ Καβτσίογλου, σύμφωνα με τις επιθυμίες του Ερντογάν- θα οδηγήσουν σε αύξηση των εισαγωγών και μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Η ξαφνική «καρατόμηση» του Νατσί Αγκμπάλ, μόλις τέσσερις μήνες αφότου ανέλαβε τα ηνία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, ήλθε την Κυριακή, μετά από νέα αύξηση των επιτοκίων, καθώς ο Ερντογάν θεωρεί ότι η τακτική αυτή οδηγεί σε αύξηση του πληθωρισμού.

Εν τω μεταξύ, για δεύτερη ημέρα το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζει εικόνα πλήρους κατάρρευσης, με όλους τους δείκτες στα κόκκινα και τις απώλειες να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως φαίνεται παραπάνω, περίπου στις 10:30 ώρα Ελλάδας.

Πηγή: economico.gr