ΔΝΤ κορονοϊός

Υπέρ των έγκαιρων lockdowns σε περιόδους πανδημίας τάσσεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το επιχείρημα ότι μπορούν να συμβάλλουν σε σημαντική μείωση των κρουσμάτων και, κατ΄επέκταση, σε ταχύτερη επιστροφή της οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να είναι πολύ προσεκτικές στην απόφαση άρσης των περιοριστικών μέτρων για την επανεκκίνηση των οικονομιών όταν τα ποσοστά κρουσμάτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η πανδημία του Covid-19 έδειξε ότι τα lockdowns σημείωσαν επίτυχία ως προς τη μείωση των κρουσμάτων, υπογραμμίζει το ΔΝΤ σε ξεχωριστό κεφάλαιο της έκθεσης για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές(World Economic Outlook).

Στην έκθεση το ΔΝΤ παραδέχεται ότι τα περιοριστικά μέτρα συνέβαλαν στην ύφεση και έπληξαν περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες, όπως οι γυναίκες και οι νέοι.

Η εκούσια κοινωνική απόσταση, εξαιτίας των φόβων για μετάδοση της νόσου, αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα που συνέβαλε στην ύφεση και το πιθανότερο είναι να μην υποχωρήσει, ειδικά εάν αρθούν τα μέτρα lockdown ενόσω τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, προειδοποιούν οι ερευνητές.

“Τα lockdowns μπορούν να οδηγήσουν σε ταχύτερη ανάκαμψη”

Ομως, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ Φραντσέσκο Γκρίγκολι και Νταμιάνο Σάντρι επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι «η αντιμετώπιση των υγειονομικών κινδύνων αποτελεί προϋπόθεση για μια ισχυρή και διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη».

«Τα lockdowns συνεπάγονται υψηλό κόστος βραχυπρόθεσμα, αλλά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη, καθώς συμβάλλουν αποτελεσματικά στη μείωση των κρουσμάτων και του μεγέθους της κοινωνικής απόστασης», υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι.

Με βάση την έρευνα του ΔΝΤ, τα lockdowns είναι αναγκαία για τον επαρκή περιορισμό των μολύνσεων, υποστηρίζοντας ότι «θα ήταν προτιμότερα αυστηρά και βραχυπρόθεσμα lockdowns από ό,τι η εφαρμογή ήπιων και παρατεταμένων μέτρων».

Οι συντάκτες της έρευνας σημειώνουν ότι η κρίση πλήττει περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες, με τις οδηγίες παραμονής στο σπίτι και το κλείσιμο των σχολείων να περιορίζει την κινητικότητα κυρίως των γυναικών, που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της ανατροφής και φροντίδας των παιδιών.

Παράλληλα, τα lockdowns έχουν περιορίσει την κινητικότητα των νεότερων ηλικίας 18-44 ετών, καθώς έχουν μικρά παιδιά που επηρεάσθηκαν από το κλείσιμο των σχολείων και συχνά είναι σε καθεστώς προσωρινής εργασίας, με πιο πολλές πιθανότητες να μην ανανεωθεί εν μέσω κρίσης.

Πηγή: economico.gr