Καθοριστικός παράγοντας για τους ψηφοφόρους θα είναι η ακρίβεια, καθώς είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολεί την πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB, για λογαριασμότου Newsbomb.gr.

Αν και η πλειοψηφία θεωρεί αρκετά “σοβαρό έως πολύ σοβαρό” το ζήτημα των υποκλοπών, το θέμα αυτό έρχεται όγδοο με ποσοστό 2,5% στα ζητήματα που “καίνε” προσωπικά τους ψηφοφόρους και μόνο το 5,1% δηλώνουν ότι η ψήφος τους θα επηρεαστεί από την υπόθεση αυτή

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της MRB που έκανε πρεμιέρα τη φετινή σεζόν η εκπομπή Meeting Point του Newsbomb.gr με την Όλγα Τρέμη, η υπεροχή της ΝΔ στην παράσταση νίκης είναι συντριπτική, με το 46,5% των ερωτηθέντων να θεωρούν ότι θα κερδίσει τις εκλογές, ενώ η δημοσκόπηση εμφανίζει την ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώνεται στο 6,4%.

Σε δημοτικότητα κερδίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRB, η ΝΔ προηγείται σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ με  6,4% και με αναγωγή των ψήφων 8%. Κατά τους τελευταίους 4 μήνες, η Νέα Δημοκρατία μείωσε το ποσοστό της το ποσοστό της ΝΔ 0,5%  και κινείται στο 28,6% (ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση από16 – 18 Μαΐου 2022 ήταν στο 29,1%). Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το ποσοστό του 0,5% δείχνει να ανεβαίνει από 21,7% της προηγούμενης έρευνας του Μαΐου στο 22,2%. Μικρή άνοδο κατά 0,3% εμφανίζει και το ΠΑΣΟΚ που από το 11,8% πηγαίνει στο 12,1%. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5,1%, η Ελληνική Λύση 4,5% και το ΜεΡΑ25 στο 4,1%. Το κόμμα «Έλληνες – εθνικό κόμμα» του Ηλία Κασιδιάρη είναι στο 2%.

Η ΝΔ καταγράφει απώλειες, τελματωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδη το ΠΑΣΟΚ

Κοιτώντας τη διαχρονική εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου από το Νοέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα φαίνεται ότι η ψαλίδα κλείνει από τις 9,8 μονάδες στις 6,4. Αυτόοφείλεται σε φθορά της κυβέρνησης, χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να εισπράτει από αυτήν.

Στους 10 τελευταίους μήνες, η ΝΔ έχασε 3,7% (από το 32,3% καταγράφει 28,6%). Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε επίσης 0,3% (από το 22,5% στο 22,2%), ενώ το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει ανοδική τάση της τάξης του 2,8% (από το 9,3% στο 12,1%).

Mε τις σχετικές αναγωγές, το κατώτερο ποσοστό που θα μπορούσε να πάρει η ΝΔ αν γίνονταν σήμερα εκλογές είναι 31,6% με το ανώτερο ποσοστό να είναι 37,4%. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταβάνι το 29,4% με μικρότερο ποσοστό το 24%. Το ΠΑΣΟΚ κινείται μεταξύ 12,4% έως 16,8%.

Είναι ενδιαφέρουσα η επιστροφή των ακροδεξιών εξτρεμιστων, με το κόμμα του Κασιδιάρη να κινείται μεταξύ του 1,5% και του 3,3%.

Οι μετακινήσεις

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαρροές κυρίως προς το ΚΙΝΑΛ. Η γαλάζια παράταξη χάνει ένα ποσοστό 4,8% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 7,9% προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 5,6 προς τη ΝΔ και 10 προς το ΠΑΣΟΚ.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Στο ερώτημα ποιος από τους δύο (Μητσοτάκης ή Τσίπρας) είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείται με 9,4 μονάδες έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 37,9% έναντι 28,5% του Αλέξη Τσίπρα. Ένα ποσοστό 26,4% λέει «κανείς από τους δυο».

Συντριπτική υπεροχή της ΝΔ στην παράσταση νίκης

Συντριπτική είναι η υπεροχή της ΝΔ στην παράσταση νίκης (στο ερώτημα: ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές;). 46,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι θα κερδίσει η ΝΔ και 21,9% απαντούν ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας

Σε ότι αφορά τις κυβερνήσεις συνεργασίας, προκύπτει ότι το 25,8% κλείνει προς μια συγκυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και συμμετοχή μικρότερων κομμάτων. Συγκεκριμένα το 17,7% θέλει κυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ και το 8,1% κυβέρνηση ΝΔ με κάποιο άλλο μικρό κόμμα (εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ).

Στην άλλη πλευρά υπάρχει ένα ποσοστό 24,2% που θέλει συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα το 17,1% επιθυμεί συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και ένα ποσοστό 7,1% θα ήθελε συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με μικρότερα κόμματα εκτός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Δεν θέλουν τεχνοκράτη πρωθυπουργό

Αυτό που σίγουρα δεν επιθυμούν οι πολίτες είναι κυβέρνηση με κάποιον τεχνοκράτη πρωθυπουργό. Το 51,4% δεν θέλει ένα σενάριο προς αυτή την κατεύθυνση (25,9% σίγουρα διαφωνώ και 25,5% μάλλον διαφωνώ). Μόνο το 33,5% επιθυμεί τεχνοκράτη πρωθυπουργό (21,4% μάλλον συμφωνώ και 12,1% σίγουρα συμφωνώ).

Στα προβλήματα κερδίζει η ακρίβεια

Από την δημοσκόπηση της MRB γίνεται απολύτως ξεκάθαρο ότι ο δρόμος προς της κάλπες είναι στρωμένος με την… ακρίβεια. Στο ερώτημα «Ποια θέματα επικαιρότητας σας απασχολούν περισσότερο;» η ακρίβεια και η αύξηση των τιμών είναι μακράν το πρώτο θέμα.

Το ερώτημα ετέθη ως εξής: «Θα σας διαβάσω κάποια θέματα και θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι τα δύο βασικότερα που σας απασχολούν εσάς προσωπικά;». Από την πρώτη και την δεύτερη αναφορά (προσθετικά) προκύπτει η ακρίβεια σε ποσοστό 86,1%. Πρακτικά το 65,8% το αξιολογεί και το ιεραρχεί ως πρώτο πρόβλημα στη χώρα. 24,8% ανησυχούν για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που θα έχει στην χώρα μας. 23,7% φοβούνται την ανεργία, 17,4% την πορεία των ελληνοτουρκικών και το 12,8% τους απασχολεί το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Επί της ουσίας το ζήτημα των παρακολουθήσεων στην ιεράρχηση των πολιτών έρχεται όγδοο με ποσοστό 2,5%. Ελάχιστοι λοιπόν θεωρούν ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί επί της ουσίας την καθημερινότητά τους.

Σε ποσοστό 63,6% οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι η ψήφος τους θα επηρεαστεί από την ακρίβεια. 7,1% θα επηρεαστούν από την ανεργία, 6,1% από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, 5,8% από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και μόνο 5,1% από τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων με στόχο τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Οι αυξήσεις τιμών έχουν σαφέστατα αρνητική επίδραση στα νοικοκυριά. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι συνολικά το 63,3% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί καθόλου στις υποχρεώσεις του ή δυσκολεύεται πάρα πολύ. Το 31,6% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί από την αύξηση των τιμών αλλά ακόμα τα καταφέρνει, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 2,8% που δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με την ακρίβεια.

Η Ρωσία και οι κυρώσεις

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες δηλώνουν σε συντριπτικό ποσοστό ότι πρέπει να σταματήσουν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αφού όλα τελικά γυρίζουν μπούμερανγκ στους λαούς της Ευρώπης. Στο ερώτημα: «Η Ευρώπη θα πρέπει να εγκαταλείψει την σκληρή στάση απέναντι στην Ρωσία & και να άρει μέρος των κυρώσεων;», το 67,4% λέει ότι πρέπει να σταματήσουν (συμφωνά και μάλλον συμφωνώ). Μόνο το 21,5% ότι η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσει αυτή την τακτική των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Οι παρακολουθήσεις

Αν και δεν θα επηρεάσει καθοριστικά την ψήφο τους, οι πολίτες θεωρούν ότι πολιτικά το θέμα των υποκλοπών του κινητού του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη είναι αρκετά έως πολύ σοβαρό σε ποσοστό 65,5%. Μόνο το 27,2% θεωρεί το θέμα καθόλου έως λίγο σοβαρό.

Παράλληλα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι οι ερωτηθέντες κρίνουν αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο θέμα. Σε ποσοστό 59,8% αξιολογούν μάλλον έως σίγουρα αρνητικά τους χειρισμούς της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη και μόνο το 22,9% βαθμολογούν μάλλον και σίγουρα θετικά την κυβέρνηση.

 

Πηγή: economico.gr