MyErgani ψηφιακή

H αντίστροφη μέτρηση για το myergani έχει ξεκινήσει, καθώς η λειτουργία του αρχίζει στις αρχές του έτους και θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» σχετικά με τον εργασιακό βίο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Το myergani που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, αποτελεί προϋπόθεση για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα είναι συνδεδεμένη online με την «Εργάνη» και θα είναι διαθέσιμη και μέσω κινητού.

«Το myErgani είναι δύναμη στα χέρια του εργαζόμενου. Αποτελεί εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου του, αλλά και των υπερωριών του. Πλέον κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να δει ο ίδιος όσα έχει δηλώσει ο εργοδότης του για εκείνον», υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση της νέας υπηρεσίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, «στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εφαρμόζουμε ένα ολιστικό σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της «μαύρης» και της υποδηλωμένης εργασίας»

Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/57399/myerganigovgr-h-paroysiash-ths-neas-yphresias-pshfiakh-karta-ergasias

Απεικόνιση όλων των νόμιμων υπερωριών 

Το σύστημα θα διαθέτει απεικόνιση όλων των νόμιμων ορίων υπερωριών, ώστε να δημιουργείται ασφάλεια σε εργαζόμενους και εργοδότες, θα διαθέτει «κόφτες» ώστε να εμποδίζονται οι παράτυπες δηλώσεις, ενώ ο μισθός θα απεικονίζεται και σε επίπεδο ώρας.

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα ξεκινήσει από μεγάλες επιχειρήσεις, που ήδη χρησιμοποιούν συστήματα ωρομέτρησης για τους εργαζόμενους -συνήθως ηλεκτρονικά- και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη την αγορά.

Τα τρία βήματα 

Η πρώτη φάση

Το σύστημα θα υλοποιηθεί σε τρία βήματα που έχουν ως εξής, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας:

  • Σε πρώτη φάση οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν ηλεκτρονικά πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που καταχωρίζονται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» σχετικά με τον εργασιακό τους βίο.
  • Στις αρχές του 2022 θα είναι έτοιμη η «μήτρα» της κάρτας εργασίας, δηλαδή το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα υποδέχεται τις πληροφορίες που θα καταχωρούν ψηφιακά εργαζόμενοι και εργοδότες.
  • Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, θα ξεκινήσει η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με παρακολούθηση της πραγματικής απασχόλησης σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.
  • Σε πρώτη φάση ο νέος μηχανισμός θα καλύψει αποκλειστικά κλάδους όπως ο χρηματοοικονομικός τομέας και λιανικό εμπόριο μεγάλης κλίμακας (π.χ. σούπερ μάρκετ) και εργαζομένους πλήρους 5μερης απασχόλησης με σταθερό ωράριο.

Το βασικό αντικείμενο αυτής της φάσης είναι η αποκατάσταση της δυνατότητας υποβολής στοιχείων στους εργοδότες για τα πραγματικά διαστήματα εργασίας (αλλά και απουσίας από αυτή εντός του εργάσιμου ωραρίου), των εργαζόμενων πλήρους 5μερης απασχόλησης και σταθερού ωραρίου και η αντιπαραβολή αυτών με τα αντίστοιχα προδηλωθέντα στοιχεία, ώστε να εντοπίζονται τυχόν αποκλίσεις.

Η δεύτερη φάση 

Σε δεύτερη φάση θα προχωρήσει η επέκταση Μηχανισμού Εφαρμογής Κάρτας Εργασίας για την κάλυψη στο σύνολο της αγοράς εργασίας, ενώ στη συνέχεια θα καλυφθούν όλες οι μορφές απασχόλησης (πλήρους ή μερικού ωραρίου, εκ περιτροπής κλπ).

Οργάνωση Χρόνου Εργασίας – myErgani Web και Mobile App

Η έννοια της οργάνωσης του χρόνου εργασίας με τη λογική του ψηφιακού ωραρίου, αφορά την δήλωση ημερήσιας απασχόλησης του προσωπικού μιας οποιασδήποτε επιχείρησης με δομημένο τρόπο.

Το ψηφιακό ωράριο περιέχει τα εξής: Ωράριο απασχόλησης, Υπερεργασία,Υπερωρία, Διάλειμμα, Λόγος μη απασχόλησης.

Θα υπάρξει νέο έντυπο ψηφιακού ωραρίου (αντί του πίνακα προσωπικού) με τα ελάχιστα στοιχεία εργοδότη, εργαζόμενου, ωραρίου και διασύνδεσης με ετήσιο πίνακα προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι θα έχουν την δυνατότητα (πιθανόν και υποχρέωση, να δηλώνουν απευθείας είτε γεγονότα έναρξης – λήξης εργασιακού χρόνου είτε μόνο αποκλίσεις πάσης φύσεως απασχόλησής του σε σχέση με τα προδηλωμένα από τους εργοδότες διαστήματα. Αυτό θα γίνεται μέσω της web εφαρμογής και του myErgani mobile app, με πολύ πιο πρόσφορο μέσο προφανώς την εφαρμογή για κινητές συσκευές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr