Μυρίζει... μπαρούτι στο Κόσοβο: Τεράστιες διαδηλώσεις Σέρβων

Για άλλη μια φορά τα Βαλκάνια μοιάζουν έτοιμα να αποδείξουν ότι δεν τους έχει αποδοθεί τυχαία ο διόλου τιμητικός τίτλος της «μπαρουταποθήκης της Ευρώπης».

Η κατάσταση στο Κόσοβο βρίσκεται «στα πρόθυρα της ένοπλης σύγκρουσης», δήλωσε την Τετάρτη η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς, εν μέσω των διαρκώς αυξανόμενων εντάσεων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. «Πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, όλοι μαζί, για να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη. Είμαστε πραγματικά στα πρόθυρα ένοπλων συγκρούσεων, εξαιτίας των μονομερών κινήσεων από την Πρίστινα», είπε η Μπρνάμπιτς κατά τη διάρκεια συνάντησής της με σερβικές ΜΚΟ.

Μεγάλες διαδηλώσεις

Χιλιάδες Σέρβοι του Κοσόβου διαδήλωσαν την Πέμπτη ζητώντας από την κυβέρνηση της Πρίστινας να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις της από τον βορρά, όπου η σερβική κοινότητα αποτελεί την πλειοψηφία του πληθυσμού. Από τις 10 Δεκεμβρίου οι Σέρβοι έχουν στήσει εννέα οδοφράγματα και αντάλλαξαν πυρά με αστυνομικούς μετά τη σύλληψη ενός Σέρβου πρώην αστυνομικού ο οποίος φέρεται να επιτέθηκε σε εν ενεργεία αστυνομικούς κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης κινητοποίησης διαμαρτυρίας.

Η συγκέντρωση οργανώθηκε στο χωριό Ρούνταρε, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την εθνικά διαιρεμένη πόλη Μιτρόβιτσα. Ο κεντρικός δρόμος του χωριού παραμένει μπλοκαρισμένος από φορτηγά φορτωμένα με χαλίκι και βαριά μηχανήματα. Οι Σέρβοι δήμαρχοι των πόλεων στις βόρειες περιοχές του Κοσόβου, μαζί με τους τοπικούς δικαστές και περίπου 600 αστυνομικούς, παραιτήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τις σερβικές πινακίδες των αυτοκινήτων με άλλες που θα εκδοθούν από την κυβέρνηση της Πρίστινα.

Πλήρης στήριξη από τον Βούτσιτς

Η κυβέρνηση του Κοσοβάρου πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι σχεδιάζει να αντικαταστήσει τους αστυνομικούς στον βορρά, όμως αντιμετωπίζει τις έντονες αντιδράσεις των Σέρβων οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, 14 χρόνια αφότου η Πρίστινα διακήρυξε την ανεξαρτησία της από το Βελιγράδι. «Η κακομεταχείριση του σερβικού λαού από τις ειδικές δυνάμεις του Κούρτι είναι ο λόγος που συγκεντρωθήκαμε σήμερα (…) για να στείλουμε ένα μήνυμα στην Πρίστινα και στους συμβουλάτορές της ότι είμαστε εδώ, ότι θέλουμε ειρήνη αλλά και ελευθερία και ότι δεν θα παραδοθούμε» είπε ο ηγέτης του κόμματος «Σερβική Λίστα» Γκόραν Ράκιτς, μιλώντας στους συγκεντρωμένους.

Ιταλοί στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο παρακολουθούσαν τη διαδήλωση από διακριτική απόσταση. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει δηλώσει ότι στηρίζει πλήρως τους περίπου 50.000 Σέρβους που ζουν στο βόρειο Κόσοβο και τις νόμιμες διεκδικήσεις τους. Επίσης, έχει αντιταχθεί στο αίτημα του Κοσόβου για ένταξη στην ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ξέρω ποια κριτήρια ισχύουν για να αποφασίσουμε αν μια εδαφική οντότητα είναι κράτος ή όχι. Ακόμη και αν ένας μεγάλος οργανισμός, όπως η ΕΕ το πιστεύει, ακόμη και αν όλοι το πιστεύουν, πρέπει να δούμε αν είναι μέλος του ΟΗΕ. Οφείλουμε να αγωνιστούμε σκληρά για να προστατεύσουμετα εθνικά μας συμφέροντα και το κράτος μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr