Ερντογάν Ισραήλ

Ανοιγμα στο Ισραήλ, μέσα από διαύλους των μυστικών υπηρεσιών, επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ακόμη κίνηση επαναπροσδιορισμού των γεωπολιτικών ισορροπιών και της θέσης της Τουρκίας στην Μεσόγειο μετά την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Τις μυστικές συνομιλίες, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων Αγκυρας-Τελ Αβίβ έχει αναλάβει ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν, ο οποίος είχε τουλάχιστον τρεις συναντήσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς.

Την αποκάλυψη κάνει η αραβόφωνη εφημερίδα Al Monitor που ασχολείται κυρίως με θέματα Μέσης Ανατολής.

Μιλώντας στην εφημερίδα υπό τον όρο ότι δεν θα κατονομαστούν, τρεις πηγές επιβεβαίωσαν ότι αυτές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

O Ερντογάν επιχειρεί να σπάσει την απομόνωση της Τουρκίας

Η Al Monitor επισημαίνει πως η νέα αμερικανική διακυβέρνηση δεν πρόκειται να είναι τόσο «εξυπηρετική» με την Τουρκία όσο η απερχόμενη ηγεσία του Λευκού Οίκου και αυτή η νέα πραγματικότητα αναγκάζει τον Ερντογάν να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η χώρα του εμφανίζεται όλο και περισσότερο απομονωμένη.

Οι επίσημες διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ είχαν διακοπεί από τον Μάιο του 2018, από τότε δηλαδή που η Τουρκία ζήτησε την αποχώρηση του Ισραηλινού πρέσβη στην Άγκυρα λόγω των αιματηρών επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, αλλά και μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στα Ιεροσόλυμα.

Ο Χακάν Φιντάν, ως διοικητής της ΜΙΤ, φέρεται να είχε συμμετάσχει σε πολλές συναντήσεις και στο παρελθόν όπου έλαβαν μέρος και ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προκειμένου να συζητηθούν σοβαρά ζητήματα ασφαλείας που είχαν στο μεταξύ προκύψει στη Συρία ή τη Λιβύη.

Οι πηγές της Al Monitor ωστόσο επισημαίνουν πως αυτή τη φορά οι συζητήσεις μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ σε επίπεδο αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών έχει ως μοναδικό στόχο την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων τους και την επανατοποθέτηση πρέσβεων στις δύο πρωτεύουσες.

Πηγή: economico.gr