Σε μια περίεργη αποκάλυψη προχώρησε ο Λευκορώσος ΥΠΕΞ, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, παρά μόνο λέγοντας ότι έχει στα χέρια του πληροφορίες που θα ήταν εξαιρετικά βλαπτικές για ΗΠΑ και Ευρώπη.

Δήλωση-χρησμός

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Daily Beast, o Βλαντίμιρ Μακέι, υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, δήλωσε ότι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχε σειρά εμπιστευτικών συναντήσεων με Ευρωπαίους και Αμερικανούς ηγέτες, προσθέτοντας ότι «μας ζητήθηκε να κρατήσουμε το περιεχόμενό τους απόρρητο», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι συναντήσεις και συζητήσεις αν αποκαλυφθούν θα ήταν ιδιαίτερα ζημιογόνες για τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο Λευκορώσος πολιτικός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Λευκορωσία έχει φτάσει σε τέτοιο δυναμικό που οι πληροφορίες από τις συναντήσεις… θα μπορούσαν να καταστρέψουν ακόμα και μια υπερδύναμη, όπως οι ΗΠΑ», χωρίς ωστόσο να δώσει καμία άλλη λεπτομέρεια και χωρίς να αποκαλύψει με ποιους ηγέτες συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο «στενός φίλος και σύμμαχος»

Οι τουλάχιστον περίεργες δηλώσεις του Μακέι έρχονται σε μια στιγμή που η «ειδική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία μοιάζει να έχει μπλοκάρει, καθώς το Κίεβο έχει εξαπολύσει μια επιτυχημένη αντεπίθεση και έχει ανακαταλάβει μέρος των εδαφών στη νότια και ανατολική Ουκρανία που είχαν καταληφθεί -με πολλές δυσκολίες και μεγάλες απώλειες- από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι η Λευκορωσία είναι ένας από τους ελάχιστους συμμάχους της Ρωσίας που όχι μόνο παραμένουν πιστοί στη συμμαχία, αλλά το Μινσκ συνεργάζεται ενεργά με τη Μόσχα στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρέχοντας υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αν και πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο ηγέτης της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, έχει εκφράσει κριτική για τον πόλεμο και τον τρόπο με τον οποίο η Μόσχα διεξάγει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Παραινέσεις Λουκασένκο προς την Ευρώπη

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η Δευτέρα ο Λουκασένκο συναντήθηκε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, απ’ όπου και άσκησε κριτική στην Ευρώπη: «Αν η Ευρώπη ξεπέρασε την αγανάκτησή της, ας σταματήσει και ας σκεφθεί. Δεν μιλώ για εκείνους στην άλλη πλευρά του ωκεανού (σ.σ. ΗΠΑ). Έχω ήδη πει τρεις φορές στους Ευρωπαίους ότι το μέλλον τους είναι με μας, με τη Ρωσία, που έχει ό,τι χρειάζονται», είπε.

Προσέθεσε δε ότι «κανείς δεν θα ανεχθεί να τον υποτιμούν, ούτε η Λευκορωσία, ούτε η Ρωσία, μια τεράστια χώρα», ενώ ο Πούτιν κάλεσε τους Ευρωπαίους να «σέβονται» τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Πρέπει να σημειωθεί ότι παραμένει άγνωστο αν στη συνάντηση Πούτιν-Λουκασένκο συζητήθηκαν οι δηλώσεις Μακέι και το περιεχόμενο των «μυστικών συζητήσεών» του.

Προσπάθεια να φανεί ανεξάρτητος

Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι δηλώσεις Μακέι ενδεχομένως αποτελούν μια προσπάθεια του Μινσκ να δείξει ότι διαθέτει ακόμα έναν βαθμό ανεξαρτησίας από τη Μόσχα και ότι δεν είναι απλώς μια χώρα που ελέγχεται πλήρως από τον Πούτιν. Άλλωστε, ο Λευκορώσος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι είχε και άλλες συναντήσεις που ενισχύουν τις διμερείς σχέσεις της Λευκορωσίας με άλλες χώρες της Δύσης, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Ενδεχομένως, εκτιμούν οι αναλυτές, με τον τρόπο του ο Μακέι να επιχείρησε να στείλει μήνυμα προς τη Δύση ότι το Μινσκ θα επιθυμούσε τη βελτίωση των σχέσεων με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αναζητώντας «χώρο» μέσα στον εναγκαλισμό του με τη Ρωσία, ιδίως σε μια στιγμή που οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία δεν πηγαίνουν καλά για τον Πούτιν ενώ αυξάνεται και η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr