Μητσοτάκης Ερντογάν

Μυστήριο καλύπτει το ενδεχόμενο συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Νέα Υόρκη, με όλα τα τελευταία μηνύματα να παραπέμπουν σε παρασκηνιακό παιχνίδι της Αγκυρας.

Μετά την χθεσινή, ψευδή, δήλωση Ερντογάν ότι έχει κλειστεί συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό στην Νέα Υόρκη, για το θέμα τοποθετήθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

“Μέχρι στιγμής τα προγράμματα δεν συμπίπτουν”

Όπως είπε, μέχρι στιγμής και όπως έχει ανακοινωθεί «τα προγράμματα των δύο ηγετών δείχνουν ότι δεν συμπίπτουν».  Πρόσθεσε ωστόσο ότι «εάν ο κ. Ερντογάν παρατείνει την παραμονή του και υποβληθεί αντίστοιχο αίτημα, θα εξεταστεί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι καινούργιο», σημείωσε.

 Υπενθυμίζεται ότι όταν είχε ερωτηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Κυριακή στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της ΔΕΘ, είχε απαντήσει ότι: «Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξάλλου τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν».

Το μήνυμα Ερντογάν

Χθες, ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θα υπάρξει συνάντηση στην Νέα Υόρκη, κατόπιν μάλιστα αιτήματος της ελληνικής πλευράς.

«Εμείς θα πραγματοποιήσουμε το αίτημα του Μητσοτακη στις ΗΠΑ. Εκεί έχουμε συνάντηση μαζί του», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, που εξαπέλυσε βολές και για την σύνοδο του EUMED 9 στην Αθήνα λέγοντας:.

«Σε αυτή τη συνάντηση των «9» που διοργάνωσαν», είπε, «έγιναν ανεπιθύμητες δηλώσεις. Βέβαια το υπουργείο Εξωτερικών μας έδωσε τις απαραίτητες απαντήσεις. Εκεί θα δούμε πόσο ειλικρινείς είναι και πόσο θα αντισταθούν.

Η Τουρκία σε αυτό το σημείο δεν είναι ο ‘πορτιέρης’ (υπηρέτης) κανενός. Εμείς από τους απέναντί μας πρέπει να δούμε με εντιμὀτητα τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Αν δεν τα δούμε, τότε θα πάρουμε την απαραίτητη απόφαση και θα κάνουμε τα ανάλογα βήματα».

Το παρασκηνιακό παιχνίδι της Αγκυρας

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών και πολιτικών αναλυτών, παρασκηνιακά ο Ερντογάν επιδιώκει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θέλοντας όμως να δείξει ότι το αίτημα προέρχεται από την ελληνική πλευρά και δεν την ζητά εκείνος. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πλέον καθαρά πως εάν ο τούρκος πρόεδρος επιθυμεί συνάντηση πρέπει να την ζητήσει επισήμως ο ίδιος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr