Μια περίεργη ιστορία, που στο επίκεντρό της έχει τη βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρανία και, συγκεκριμένα, την αποστολή αεροσκαφών για την άμυνα της χώρας, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και κάποιες ώρες.

Με περισσότερα αεροσκάφη η Ουκρανία

Όλα άρχισαν όταν ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έλαβαν στρατιωτικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά για να επισκευάσουν αεροσκάφη που έχουν υποστεί ζημιές. Ο Κίρμπι δεν είπε ποιες χώρες έστειλαν αεροσκάφη, όμως είπε ότι έγιναν νέες παραδόσεις και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία έχει σήμερα περισσότερα διαθέσιμα μαχητικά αεροσκάφη από όσα είχε πριν από δύο εβδομάδες.

«Έχουν λάβει επιπλέον αεροσκάφη και ανταλλακτικά για να τους βοηθήσουν να έχουν περισσότερα αεροσκάφη στους αιθέρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου και διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν έστειλε κανένα αεροσκάφος στο Κίεβο. «Σίγουρα τους ενισχύσαμε με την αποστολή περισσότερων ανταλλακτικών που θα βοηθήσουν σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των αεροσκαφών τους, αλλά δεν έχουμε στείλει κανένα αεροσκάφος», δήλωσε.

Διαψεύδει το Κίεβο

Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, το Κίεβο διέψευσε τον Κίρμπι, λέγοντας ότι η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία δεν παρέλαβε νέα αεροσκάφη, παρά μόνο εξαρτήματα που θα την βοηθήσουν να επισκευάσει τα ήδη υπάρχοντα αεροσκάφη της, ώστε να είναι έτοιμα να ξαναμπούν στην υπηρεσία του ουκρανικού στρατού.

«Επισήμως η Ουκρανία δεν παρέλαβε νέα αεροσκάφη από τους εταίρους της! Με τη βοήθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε ανταλλακτικά και εξαρτήματα για την αποκατάσταση και επισκευή του στόλου των αεροσκαφών στις Ένοπλες Δυνάμεις, τα οποία θα επιτρέψουν να τεθεί σε λειτουργία περισσότερος εξοπλισμός», αναφέρει η ανακοίνωση της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τι συμβαίνει; Ουδείς μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος. Όταν η Πολωνία είχε επιχειρήσει να στείλει μέσω ΗΠΑ στην Ουκρανία μαχητικά MiG-29, η Ουάσινγκτον είχε απορρίψει τη διαδικασία, ως περίπλοκη και επικίνδυνη. Από την άλλη, ίσως η όλη συζήτηση γίνεται για να αποκρυβεί τι πραγματικά συμβαίνει και να μην επιτραπεί στη Ρωσία να λάβει τα μέτρα της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr