Μυτιληναίος: Κέρδη πάνω από 260 εκατ. φέτος, μέρισμα €0,42

Στα 260 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το 2022 η κερδοφορία της Mytilineos. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίoς, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, επισήμανε ότι όχι μόνον επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη που είχε διατυπωθεί πέρσι για τον διπλασιασμό των κερδών το 2022, σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2020, αλλά τα αποτελέσματα είαναι πολύ καλύτερα.

Κι αυτό.όπως είπε, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι στα δύο τελευταία χρόνια συνέβησαν τα πάντα, από την ενεργειακή κρίση, την αύξηση του πληθωρισμού, μέχρι τον ουκρανικό πόλεμο. «Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία επέδειξε ανθεκτικότητα και η κερδοφορία της δεν θα είναι 260 εκατ. ευρώ αλλά παραπάνω».

Ο κ. Μυτιληναίoς τοποθετήθηκε και για τη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση φορολόγηση των υπερβάλλοντων κερδών των ηλεκτροπαραγωγών, όπως και για το νέο μοντέλο στη χονδρεμπορική αγορά από τον Ιούλιο.

Σε σχέση με το θέμα της φορολόγησης των κερδών των ηλεκτροπαραγωγών, αφού ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία έχει ήδη σχηματίσει σχετική πρόβλεψη για κάθε ενδεχόμενο, ο κ. Μυτιληναίος άφησε σαφείς αιχμές υπογραμμίζοντας την αντίθεσή του με χαρακτηρισμούς όπως “υπερκέρδη” ή “ουρανοκατέβατα κέρδη”. Λειτουργήσαμε ακριβώς όπως προβλέπει το target model (μοντέλο λειτουργίας αγοράς ηλεκτρισμού) δεν χρησιμοποιήσαμε το target model για να δημιουργήσουμε πρακτικές που θα έφερναν αθέμιτα κέρδη, κάναμε ακριβώς ό,τι ορίζει ο νόμος και ελεγχθήκαμε 10 φορές για αυτό.

Το γεγονός ότι το τμήμα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου λειτούργησε καλά με τον καλύτερο προγραμματισμό της αγοράς δε σημαίνει ότι υπήρξε αισχροκέρδεια ή υπερκέρδη ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας με νόημα ότι εάν το θέμα τεθεί διαφορετικά στο πλαίσιο της συνεισφορά όλων των stakeholders για τη στήριξη της κοινωνίας τότε αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. “Αλλά ότι υπήρξε αισχροκέρδεια δε θα το παραδεχθώ ποτέ” τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Για τον νέο μηχανισμό αποζημίωσης των παραγωγών στη χονδρεμπορική αγορά από τον Ιούλιο, επισήμανε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, συνεπώς, δεν μπορεί να διατυπωθεί εκτίμηση για τις συνέπειές του.

«Ελπίζουμε ότι το νέο σχέδιο δεν θα επιφέρει διαφοροποίηση στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Δεν χρειάζεται ανησυχία από τους μετόχους».

Διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή

Η γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή για την κλειόμενη χρήση 2021 (0,42 ευρώ αν συνυπολογιστούν ίδιες μετοχές). Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει στις 24 Ιουνίου και η έναρξη διάθεσης από την 1η Ιουλίου.

ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε, ΤΈΛΟΣ, εκπλήρωση ενός ονείρου ετών την ένταξη της μετοχής στον MSCI, που θα ωφελήσει ποικιλοτρόπως την εταιρεία. Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες ημέρες και έχουμε δει αλλαγή στο είδος των funds που εισέρχονται ως μέτοχοι ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος φέρνοντας ως παράδειγμα το ADIA (Abu Dhabi Investment Authority) το οποίο τοποθετείται και αυξάνει διαρκώς τη συμμετοχή του στη μετοχή της Mytilineos.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr