Τεράστια κοιτάσματα βωξίτη στην Γκάνα της Βορειο-Δυτικής Αφρικής θα εκμεταλλεύεται η Mytilineos, με βάση σχετική άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης που εξασφάλισε από τον κρατικό φορέα ανάπτυξης βιομηχανίας αλουμινίου GIADEC της Αφρικανικής χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η περιοχή των κοιτασμάτων εκτιμάται πως διαθέτει γεωλογικά αποθέματα 300 εκατ. τόνων βωξίτη, ποσότητα που επαρκεί για την παραγωγή σχεδόν διπλάσιας ποσότητας αλουμίνας σε σύγκριση με την παραγωγή του εργοστασίου στον ‘Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Η τελετή υπογραφής του έργου της παραχώρησης εκμετάλλευσης πραγματοποιήθηκε στην ‘Ακκρα στις 26 Ιανουαρίου, παρουσία του προέδρου της Γκάνας, Nana Akufo-Addo.

Όπως ανακοίνωσε η Mytilineos, κατά το αρχικό στάδιο υλοποίησης του έργου – εκτιμώμενης διάρκειας 18 μηνών – η εταιρεία θα προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες για την επιβεβαίωση των αποθεμάτων και την ανάπτυξη των μεταλλείων, ενώ θα πραγματοποιηθεί η συνολική μελέτης σκοπιμότητας του έργου.

Η περιοχή που περιλαμβάνει τα υπό παραχώρηση κοιτάσματα ορίζεται ως η “Ninayhin Block C” και με τα συνολικά γεωλογικά αποθέματα περίπου 300 εκατ. τόνων βωξίτη που διαθέτει αναμένεται να παράγει έως και περίπου 10 εκατ. τόνους βωξίτη ετησίως ή αντιστοίχως ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 500 εκατ. Δολαρίων ΗΠΑ σε σημερινές τιμές διεθνούς αγοράς. Παράλληλα, η Mytilineos, από κοινού με την GIADEC, θα αξιολογήσουν ενδεχόμενη κατασκευή μονάδας παραγωγής αλουμίνας με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγική δυναμικότητα έως 1,5 εκατ. τόνων. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα παραγωγή αλουμίνας στον ‘Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας ανέρχεται σε 865.000 τόνους ετησίως.

“Μέσω της παραχώρησης αυτής, η Mytilineos, ως η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη εταιρία παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει πιστή στη στρατηγική της να διασφαλίζει ποικίλες πηγές εφοδιασμού σε παγκόσμια κλίμακα, ενισχύοντας τη θέση της σε όλη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανίας αλουμινίου”, τονίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, ενώ προστίθεται, ότι “Ο βωξίτης έχει χαρακτηρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγική πρώτη ύλη, κρίσιμη για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία αυτής της συμφωνίας, καθώς συμβάλλει σε πλήθος έργων που προάγουν παγκοσμίως την προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής… Το επιχειρηματικό μοντέλο της Mytilineos εδράζεται στη δημιουργία αξίας για όλους τους stakeholders, με ισχυρή δέσμευση στα κριτήρια ESG. Υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Γκάνας για αξιοποίηση των εγχώριων φυσικών πόρων της, η Mytilineos στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης, ενδυναμώνοντας τις τοπικές κοινωνίες, εμπλέκοντας τοπικούς υπεργολάβους, παρέχοντας εκπαιδευτικά προγράμματα και δημιουργώντας περισσότερες από 1.500 ποιοτικές νέες ευκαιρίες απασχόλησης με την πάροδο του χρόνου”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr