Χαρδαλιάς Μύκονος

Αυστηρότερο πλαίσιο για τα τεστ κορονοϊού στους εργαζόμενους εστίασης και τουρισμού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετά από εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι πλέον είναι υποχρεωτική η διενέργεια δύο τεστ – ένα self test και ένα rapid test – κάθε εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό που δεν έχουν εμβολιαστεί.

“Θα επανεξεταστεί το lockdown στην Μύκονο”

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι τα περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο κατάφεραν να ανακόψoυν την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και πρόσθεσε ότι η ισχύς τους, η οποία είναι μέχρι την επόμενη Δευτέρα, θα επανεξεταστούν μέσα στα επόμενα 24ωρα αφού αξιολογηθεί η κατάσταση.

«Τα πρόσθετα μέτρα που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στη Μύκονο από το Σάββατο δείχνουν ότι κατάφεραν μερικώς να ανακόψουν την περαιτέρω διασπορά του ιού και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα το πρωί και των οποίων την παράταση ή όχι, όπως ανακοίνωσε, «θα αξιολογήσουμε τα επόμενα 24ωρα και εγκαίρως θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις».

Ο Ν. Χαρδαλιάς σημείωσε πως τα δεδομένα στη Μύκονο δείχνουν υψηλή επιδημιολογική επιβάρυνση, αλλά και μερική σταθεροποίηση της κατάστασης, ενώ αρχίζει να διαφαίνεται και μια μικρή τάση μείωσης.

Ταυτόχρονα, επισήμανε πως προέκυψε ότι δεν υπάρχουν νέες συρροές στο νησί και ότι τα όποια νέα κρούσματα σχετίζονται με τις ήδη υφιστάμενες συρροές των προηγούμενων εβδομάδων.

“Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44 φορές πιο μεταδοτική”

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι υπάρχει κάμψη στην κατακόρυφη αύξηση νέων κρουσμάτων τονίζοντας ωστόσο ότι ο ιός βρήκε τον τρόπο να μεταφερθεί σε ανεμβολίαστα άτομα. 

Πρόσθεσε παράλληλα ότι το ιικό φορτίο στα λύματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας παρουσιάζει αύξηση. Συμπλήρωσε ότι την εβδομάδα που πέρασε υπήρξε σημαντική άνοδος στον αριθμό των νοσηλειών ενώ τόνισε ότι επείγει ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 40 ετών. 

«Το 99% των ατόμων που νόσησαν σοβαρά αφορά είτε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους», ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου και δήλωσε ότι σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44 φορές πιο μεταδοτική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr