Τουρκία Μόσχα Ουκρανία

Λίγες μέρες πριν ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόκειται να επισκεφθεί την Ουκρανία, η Άγκυρα προσπάθησε να καθησυχάσει τη Μόσχα με μια σπάνια δημόσια επίδειξη υποστήριξης της θαλάσσιας συνθήκης που προστατεύει τα δικαιώματα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, εν μέσω φόβων για επικείμενο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η δέσμευση της Άγκυρας στη Σύμβαση του Μοντρέ 

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υπογράμμισε τη δέσμευση της Άγκυρας στη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 , μια από τις ιδρυτικές συνθήκες της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας που περιορίζει αυστηρά την πρόσβαση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

“Πάντα υποστηρίζαμε ότι το καθεστώς που παρέχεται από το Μοντρέ είναι επωφελές για όλα τα μέρη”, είπε ο αρχηγός άμυνας της Τουρκίας στην ομιλία του με βίντεο στο ανώτατο δυναμικό του στρατού στις 31 Ιανουαρίου. ” Αποκλείεται να εγκαταλείψουμε τη συνθήκη υπό τις σημερινές συνθήκες».

Λίγο πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην Ουκρανία 

Οι δηλώσεις του Ακάρ έγιναν λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 3 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, η οποία, με την αγορά τουρκικών μαχητικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κινδύνευσε να παρασύρει την Τουρκία σε μια άλλη σύγκρουση μακριά από τα σύνορά της.

Η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Κίεβο για να χτυπήσει τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές στο Ντόνετσκ τον περασμένο Οκτώβριο προκάλεσε την οργή της Ρωσίας για την Τουρκία, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να μεταφέρουν μηνύματα δυσαρέσκειας στους Τούρκους ομολόγους τους.

Σταδιακή μετατόπιση της Τουρκίας 

Οι δηλώσεις του Ακάρ καταγράφουν  μια μετατόπιση από προηγούμενες δηλώσεις Ερντογάν και άλλων αξιωματούχων του κυβερνώντος κόμματος που  ανοίγουν τη συζήτηση για τη Συνθήκη, σε μία προσπάθεια αναζήτησης υποστήριξης για το έργο του Καναλιού της Κωνσταντινούπολης – ένα σχέδιο για την κατασκευή μιας τεχνητής πλωτής οδού που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

Μέχρι πρόσφατα, ο Ερντογάν καυχιόταν ότι η πλωτή οδός θα ήταν « εξ ολοκλήρου υπό την κυριαρχία της Τουρκίας», σε αντίθεση με τη Σύμβαση του Μοντρέ που περιορίζει τη στρατιωτική πρόσβαση των μη παράκτιων κρατών.

Τέτοιες δηλώσεις θεωρήθηκαν ευρέως ως προσπάθεια της Άγκυρας να κερδίσει την εύνοια της Ουάσιγκτον και συνολικά της Δύσης, σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί η πορεία της ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Δύσης.

Σε κάθε περίπτωση,  και με δεδομένη τη δεινή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, η προοπτική ολοκλήρωσης του έργου φαίνεται δύσκολη, αν όχι απίθανη.

Η νέα αγκαλιά του Ακάρ με το Μοντρέ αντανακλά τις προσπάθειες της Άγκυρας να επιβιώσει από την ολοένα και πιο επικίνδυνη αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας χωρίς ή τουλάχιστον με ελάχιστη ζημιά.

Πηγή : Al-Monitor.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr