«Να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
- «Υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών δίαυλων επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η ανάγκη δημιουργίας κλίματος σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας», αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Άμυνας.
Η επιθετική ρητορική και οι απειλές της Άγκυρας
Παράλληλα, διαμηνύθηκε ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί όσο η τουρκική πλευρά συνεχίζει να διατυπώνει επιθετική ρητορική και απειλές, που φθάνουν μέχρι την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.
Και συμφωνήθηκε να μείνει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ τους, προκειμένου να αποκατασταθεί ο διάλογος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως αρμόζει σε συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
- Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ακάρ φέρεται να συμφώνησε ότι οι σχέσεις πρέπει να βελτιωθούν, να γίνουν καλύτερες, σημειώνοντας πάντως ότι υφίστανται διαφορές, οι οποίες πρέπει να συζητούνται. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε μιλήσει τηλεφωνικώς με τον κ. Ακάρ τον περασμένο Απρίλιο, όταν καταγράφηκαν οι συγκεντρωμένες και επιθετικές υπερπτήσεις, αλλά και μετά εκ του σύνεγγυς τον Ιούνιο, πάλι στις Βρυξέλλες.
Καμία συζήτηση για “συνεκμετάλλευση του Αιγαίου”
Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος διέψευσε τις αναφορές του Τούρκου ομολόγου του σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης τους έθεσαν επι τάπητος και θέμα «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου».
Ασφαλώς και δεν τέθηκε θέμα «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου», και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί» ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ανέφερε:
«Με τον κ. Ακάρ συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα τις προϋποθέσεις και δυνατότητες εμπέδωσης ενός κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας στην περιοχή του Αιγαίου, μακριά από εντάσεις, προκλητικές συμπεριφορές και δηλώσεις εντυπωσιασμού.
Συμφωνήσαμε ότι το ήπιο κλίμα στις διμερείς σχέσεις μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελές και για τις δύο χώρες μας, ιδίως ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.
Ασφαλώς, και δεν τέθηκε θέμα “συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου“, και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί».
Τι ανέφεραν Τουρκικά Μέσα
Νωρίτερα, ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της γειτονικής χώρας, μετά την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ανέφεραν ότι ο Χουλουσί Ακάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων έκανε λόγο για οφέλη και για τις δύο χώρες από την συνεκμετάλλευση τόσο σε τουριστικό επίπεδο όσο και όσον αφορά στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του Αρχιπελάγους.
Ερωτηθείς για το πώς είναι η κατάσταση τελευταία στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο Χουλουσί Ακάρ απάντησε: «Με την Ελλάδα διεξήχθησαν θετικές και εποικοδομητικές συνομιλίες για θέματα της επικαιρότητας. Βάλαμε στο τραπέζι τα θέματά μας με ειλικρίνεια, ανοιχτά, έντιμα και με διαφάνεια».
Μιλώντας για το Αιγαίο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το trthaber σημείωσε: «Αυτό είναι σημαντικό για την ευημερία των ανθρώπων των δύο χωρών και το μοίρασμα των ομορφιών και των πλούτων του Αιγαίου. Υπάρχει τουρισμός, αλιεία και πολλά άλλα πλούτη. Είμαστε υπέρ της χρήσης αυτών μαζί, το είπαμε αυτό. Λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας με αυτή την έννοια, περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε εποικοδομητικοί, θετικοί, αυτή είναι η προσέγγισή μας».
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μία μέρα μετά και την «ξαφνική» συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Ο Ακάρ μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι περιμένει την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για τη συνάντηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ότι αυτό το θέμα ήρθε στο προσκήνιο στη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.
Θετικό κλίμα στη συνάντηση
Θετικό ήταν το κλίμα και στο παρασκήνιο της συνάντησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα για την συνάντηση έγινε από την τουρκική πλευρά, με την ελληνική πλευρά να έχει θετική ανταπόκριση, παρά τις επιφυλάξεις της.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρεται να είπε στον Ακάρ ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί η επθετική ρητορική από την Τουρκία και πρέπει να εκτονωθεί άμεσα η ένταση.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση και ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. «Το κλίμα της συνάντησης περιγράφεται ως θετικό», αναφέρουν ελληνικές πηγές.
Η συνάντηση κράτησε περίπου 40 λεπτά – σχετικά μεγάλη διάρκεια για τα δεδομένα της συνόδου, καθώς η συνάντηση ΥΕΘΑ – Στόλτενμπεργκ διήρκησε περίπου 20 λεπτά.


Πηγή: economico.gr