Ένα «ναι» και ένα «όχι» στην εστίαση και το λιανεμπόριο

Με ένα «ναι» και ένα «όχι» απαντά το υπουργείο Οικονομικών στα αιτήματα του κλάδου της εστίασης και του λιανεμπορίου.

Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να απαντά θετικά στο αίτημα για παράταση της ρύθμισης των παγίων δαπανών ενώ αντίθετα αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Θέμα η ημερών η ανάρτηση των οφειλών της επιστρεπτέας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αρκετές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δηλώνουν σε έρευνες που πραγματοποιούνται ότι ο τζίρος τους δεν έχει ανακάμψει σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να μπορέσουν έστω και με δόσεις να επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία τα ποσά που τους αναλογούν.

Σημειώνεται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν στον ατομικό φάκελο κάθε επιχείρησης στο σύστημα TAXIS το ποσό που πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο από τις ενισχύσεις που έλαβαν μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Όσες επιχειρήσεις πληρώσουν εφάπαξ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2021 το ποσό που τους αναλογεί θα έχουν επιπλέον έκπτωση-μπόνους το 15% του συνολικού ποσού. Όμως όσοι επιλέξουν να πληρώσουν με δόσεις θα πληρώσουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί, με την πρώτη από τις 60 δόσεις να καταβάλλεται στο τέλος Ιανουαρίου 2022.

“Ναι” στην παράταση της ρύθμισης για τις πάγιες δαπάνες

Αντίθετα το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται θετικό να παρατείνει για ένα τρίμηνο την ισχύ των voucher που έχουν στην κατοχή τους οι επιχειρήσεις για να εξοφλήσουν υποχρεώσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που λήγουν από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Από την σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν χρησιμοποιήσει για την εξόφληση παγίων δαπανών «κουπόνια» ύψους 80-100 εκατομμυρίων ευρώ. Μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί αυτή η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις, για το συμψηφισμό φόρων και εισφορών, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες,  τις επόμενες ημέρες ότι τα κουπόνια θα έχουν ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022.

Έτσι όσοι έχουν στην κατοχή τους αυτά τα vouchers θα μπορέσουν να εξοφλήσουν υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων – νομικών οντοτήτων,  ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, από κάθε άλλο φόρο, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και τέλος από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr