Ναι της Κομισιόν τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού

Η Κομισιόν αποδέχεται και τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 ως μέτρο κατά της ακρίβειας. Προβλέπει υψηλή ανάπτυξη 4,9% το 2022 και παροτρύνει την κυβέρνηση για συνέχιση της προσπάθειας για μεταρρυθμίσεις και μείωση των καθυστερούμενων συντάξεων. Επίσης σημειώνει ότι η μόνη ίσως σοβαρή καθυστέρηση εντοπίζεται στην εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).

Αυτά αναφέρονται στην έκθεσή της Κομισιόν για την 13η αξιολόγηση, στο συμπέρασμα της οποίας τονίζεται ότι:

  • Η Ελλάδα συνέχισε το 2021 τις προσπάθειες για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της παρά τη δύσκολη συγκυρία
  • Αυξήθηκε ηαποτελεσματικότητα της λειτουργίας του δημοσίου
  • Είναι καλή εξέλιξη το νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό ταμείο
  • Απλοποίιείται η αδειοδότηση των επιχειρήσεων
  • Προωθούνται οι αποκρατικοποιήσεις.
  • Προωθείταιη ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών
  • Διαπιστώνεται ταχεία εφαρμογή του προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

“Το 2021 η Ελλάδα ανέκαμψε γρήγορα”

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης η Κομισιόν υιοθετεί τις χειμερινές προβλέψεις, σημειώνοντας ότι το 2021 η Ελλάδα ανέκαμψε γρήγορα με ανάπτυξη 8,5%, λόγω κυρίως της ιδιωτικής κατανάλωσης και της πολύ καλής τουριστικής σαιζόν. Η προοπτική είναι η ισχυρή ανάπτυξη να συνεχιστεί και φέτος με ρυθμό 4,9% κυρίως λόγω της μεγαλύτερης ανάκαμψης του τουρισμού αλλά και την υλοποίησης επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Κομισιόν προβλέπει ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα φτάσει το 7,6% του ΑΕΠ το 2021 για να υποχωρήσει στο 1,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022.

Τέλος αποκαλύπτει ότι τα έσοδα κατέγραψαν πέρσι υπέρβαση 1,2% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε ποσό πάνω από 2,1 δισ. ευρώ, λόγω της καλύτερης πορείας των επιχειρήσεων και των εταιρικών φόρων. Για το 2022 αναφέρει τη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ η οποία θα έχει καθαρό δημοσιονομικό κόστος 0,1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 180 εκατ. ευρώ.

Μέτρα στήριξης  3,1 δισ. ευρώ το 2022

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης η Επιτροπή διαπιστώνει ότι ο μεγάλος όγκος τους ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2021, με εξαίρεση το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας που η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να παρατείνει και στις αρχές του 2022 λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, προσθέτοντας κόστος που δεν υπερβαίνει το 0,15% του ΑΕΠ, ενώ για το σύνολο του χρόνου έχουν προγραμματιστεί μέτρα στήριξης που φτάνουν το 1,7% του ΑΕΠ (περίπου 3,1 δισ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα των επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, η Επιτροπή σημειώνει ότι η κάλυψη γίνεται από τα έσοδα που έχει το δημόσιο από τις δημοπρασίες ρύπων που δεν υπολογίζονται στον προϋπολογισμό. Τονίζεται πάντως ότι η πορεία των επιδοτήσεων θα πρέπει να παρακολουθείται στενά, σε μηνιαία βάση, ώστε το πλεόνασμα από τα έσοδα ρύπων να μην μετατραπεί σε έλλειμμα και αναγκαστεί η Ελλάδα να επιδοτεί τα ενεργειακά προϊόντα με χρήματα του προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr