Η Κομισιόν αποδέχεται και τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 ως μέτρο κατά της ακρίβειας. Προβλέπει υψηλή ανάπτυξη 4,9% το 2022 και παροτρύνει την κυβέρνηση για συνέχιση της προσπάθειας για μεταρρυθμίσεις και μείωση των καθυστερούμενων συντάξεων. Επίσης σημειώνει ότι η μόνη ίσως σοβαρή καθυστέρηση εντοπίζεται στην εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).
Αυτά αναφέρονται στην έκθεσή της Κομισιόν για την 13η αξιολόγηση, στο συμπέρασμα της οποίας τονίζεται ότι:
- Η Ελλάδα συνέχισε το 2021 τις προσπάθειες για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της παρά τη δύσκολη συγκυρία
- Αυξήθηκε ηαποτελεσματικότητα της λειτουργίας του δημοσίου
- Είναι καλή εξέλιξη το νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό ταμείο
- Απλοποίιείται η αδειοδότηση των επιχειρήσεων
- Προωθούνται οι αποκρατικοποιήσεις.
- Προωθείταιη ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών
- Διαπιστώνεται ταχεία εφαρμογή του προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
“Το 2021 η Ελλάδα ανέκαμψε γρήγορα”
Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης η Κομισιόν υιοθετεί τις χειμερινές προβλέψεις, σημειώνοντας ότι το 2021 η Ελλάδα ανέκαμψε γρήγορα με ανάπτυξη 8,5%, λόγω κυρίως της ιδιωτικής κατανάλωσης και της πολύ καλής τουριστικής σαιζόν. Η προοπτική είναι η ισχυρή ανάπτυξη να συνεχιστεί και φέτος με ρυθμό 4,9% κυρίως λόγω της μεγαλύτερης ανάκαμψης του τουρισμού αλλά και την υλοποίησης επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Κομισιόν προβλέπει ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα φτάσει το 7,6% του ΑΕΠ το 2021 για να υποχωρήσει στο 1,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022.
Τέλος αποκαλύπτει ότι τα έσοδα κατέγραψαν πέρσι υπέρβαση 1,2% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε ποσό πάνω από 2,1 δισ. ευρώ, λόγω της καλύτερης πορείας των επιχειρήσεων και των εταιρικών φόρων. Για το 2022 αναφέρει τη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ η οποία θα έχει καθαρό δημοσιονομικό κόστος 0,1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 180 εκατ. ευρώ.
Μέτρα στήριξης 3,1 δισ. ευρώ το 2022
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης η Επιτροπή διαπιστώνει ότι ο μεγάλος όγκος τους ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2021, με εξαίρεση το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας που η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να παρατείνει και στις αρχές του 2022 λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, προσθέτοντας κόστος που δεν υπερβαίνει το 0,15% του ΑΕΠ, ενώ για το σύνολο του χρόνου έχουν προγραμματιστεί μέτρα στήριξης που φτάνουν το 1,7% του ΑΕΠ (περίπου 3,1 δισ. ευρώ).
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα των επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, η Επιτροπή σημειώνει ότι η κάλυψη γίνεται από τα έσοδα που έχει το δημόσιο από τις δημοπρασίες ρύπων που δεν υπολογίζονται στον προϋπολογισμό. Τονίζεται πάντως ότι η πορεία των επιδοτήσεων θα πρέπει να παρακολουθείται στενά, σε μηνιαία βάση, ώστε το πλεόνασμα από τα έσοδα ρύπων να μην μετατραπεί σε έλλειμμα και αναγκαστεί η Ελλάδα να επιδοτεί τα ενεργειακά προϊόντα με χρήματα του προϋπολογισμού.


Πηγή: economico.gr