NASA:

“Δεν υπάρχουν αποδείξεις, αλλά… εξωγήινοι μπορεί να υπάρχουν”. Όπως μας λέει η NASA δεν βρέθηκαν μεν αποδείξεις ότι εξωγήινοι βρίσκονται πίσω από ανεξήγητα φαινόμενα, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ύπαρξης τους.

Μετά από έναν χρόνο ενδελεχούς έρευνας, η ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων στην οποία στην οποία είχε ανατεθεί η σχετική αποστολή, παρουσίασε τα ευρήματα και τις εκτιμήσεις της.

Προς το παρόν ωστόσο, όπως προκύπτει μέσα από όσα παρουσιάστηκαν επισήμως, υπάρχουν μεν ενδείξεις αλλά όχι πραγματικά στοιχεία.

Διαβαθμισμένες πληροφορίες

Η ομάδα μελέτης χρησιμοποίησε μη διαβαθμισμένες πληροφορίες από κυβερνητικούς φορείς και δεδομένα από άλλες πηγές για να προχωρήσει σε συστάσεις.

«Αξιόπιστοι μάρτυρες, ακόμη και πιλότοι πολεμικών αεροσκαφών έχουν αναφέρει αντικείμενα που δεν μπορούσαν να ταυτοποιηθούν πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο», σημειώνει η έκθεση. Παρότι τα περισσότερα από αυτά τα φαινόμενα έχουν έκτοτε εξηγηθεί, «κάποια δεν μπόρεσαν να αναγνωριστούν ως γνωστά ανθρωπογενή ή φυσικά φαινόμενα».

«Σε αυτήν τη φάση δεν υπάρχει λόγος να συμπεράνουμε ότι οι υπάρχουσες αναφορές για UAP (σ.σ. unidentified anomalous phenomena) έχουν εξωγήινη προέλευση. Ωστόσο, αν το αναγνωρίσουμε ως μια πιθανότητα, τότε αυτά τα αντικείμενα πρέπει να έχουν ταξιδέψει μέσω του ηλιακού μας συστήματος για να φτάσουν εδώ», διευκρινίζει η επιτροπή στην έκθεσή της.

  • Ως UAP – Unidentified Anomalus Phenomena αναφέρονται, πια, τα μη ταυτοποιημένα “ανώμαλα φαινόμενα”. Ως UFO – Unidentified Flying Objects από την άλλη, αναφέρονται τα μη ταυτοποιημένα ιπτάμενα αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαν θεωρητικώς να είναι εξωγήινα σκάφη.

Οι απόψεις των ειδικών

Στόχος είναι να «διαχωρίσουμε τα γεγονότα από τη φαντασία», δήλωσε ο Νταν Εβανς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών της NASA. Από την πλευρά του, ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον είπε χαρακτηριστικά «Αν με ρωτήσετε αν πιστεύω ότι υπάρχει ζωή σε ένα σύμπαν που είναι τόσο απέραντο και που μου είναι δύσκολο να κατανοήσω πόσο μεγάλο είναι, η προσωπική μου απάντηση είναι ναι». Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το αν οι ΗΠΑ κρύβουν εξωγήινους, ο Νέλσον απάντησε: «Δείξτε μου τις αποδείξεις». Τέλος, η Νίκολα Φοξ, αναπληρώτρια διαχειρίστρια της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών της NASA, τόνισε: «Οι UAP είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του πλανήτη μας. Και αυτό οφείλεται πραγματικά στον περιορισμένο αριθμό δεδομένων υψηλής ποιότητας που περιβάλλουν τέτοια περιστατικά».

Έλλειψη αξιόπιστων επιστημονικών μεθόδων

Η βασικότερη πρόκληση, όμως, για την οποία έκανε λόγο η επιτροπή, ήταν η έλλειψη αξιόπιστων επιστημονικών μεθόδων καταγραφής. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι τα φαινόμενα αυτά γενικώς εντοπίζονται και καταγράφονται με κάμερες, αισθητήρες και λοιπό εξοπλισμό που δεν είναι σχεδιασμένος για τέτοιες περιπτώσεις.

Την ίδια ώρα, η έρευνα δυσχεραίνεται εξαιτίας προκαταλήψεων. Παρότι τα τελευταία χρόνια οι αρχές ενθάρρυναν την καταγραφή τέτοιων φαινομένων από πιλότους στρατιωτικών αεροσκαφών, πολλοί χειριστές επιβατικών αεροσκαφών διστάζουν να αναφέρουν τέτοιες παρατηρήσεις εξαιτίας του στίγματος που τις συνοδεύει. Αυτό το στίγμα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απόλυση, καθώς ενίοτε τέτοια περιστατικά αποδίδονται σε παραισθήσεις.

Η 16μελής επιτροπή σημείωσε ότι τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση είναι απαραίτητες για τον εντοπισμό τέτοιων περιστατικών.

Η μελέτη καλεί τη NASA να χρησιμοποιήσει τους πόρους ανοικτού κώδικα, την εκτεταμένη τεχνολογική εμπειρία της, τις τεχνικές ανάλυσης δεδομένων και τις εμπορικές και ομοσπονδιακές συνεργασίες για τη δημιουργία ενός καλύτερου συνόλου δεδομένων με στόχο την κατανόηση των όποιων μελλοντικών φαινομένων.

Διευθυντής αρμόδιος για την έρευνα των UFO

Στο πλαίσιο αυτό, η NASA διόρισε πρόσφατα διευθυντή αρμόδιο για την έρευνα των UFO, αλλά δεν αποκαλύπτει την ταυτότητά του για να τον προστατεύσει από απειλές και παρενοχλήσεις. «Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος για τον οποίο δεν ανακοινώνουμε το όνομα του νέου μας διευθυντή, διότι η επιστήμη πρέπει να είναι ελεύθερη», δήλωσε ο Εβανς.

Σε κάθε περίπτωση, οι παράλληλες προσπάθειες της NASA και του Πενταγώνου φανερώνουν μια στροφή εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες εκείνη απέρριπτε πληροφορίες για θεάσεις άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων (UAP, UFO) που χρονολογούνται από τη δεκαετία 1940.

  • Mε πληροφορίες από BBC, Reuters 
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr