Μπορεί ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο Νορβηγός Γενς Στόλτενμπεργκ, να παραμένει για ένα ακόμα χρόνο επικεφαλής της συμμαχίας, αλλά η παράταση της θητείας του συνοδεύτηκε από μια «ψυχρολουσία» από την Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι η χώρα του Τουρκία δεν θα επηρεαστεί από τις “πιέσεις” και θα αντιταχθεί στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν αυτή αποτελεί “βάρος” για την συμμαχία. “Η Τουρκία απορρίπτει την προσφυγή σε πιέσεις. Ενεργούμε με βάση τις αρχές μας“, υποστήριξε ο Φιντάν και κάλεσε τη Σουηδία να “κάνει αυτά που πρέπει” για να μπορέσει να μπει στο ΝΑΤΟ.

“Αντικείμενο συζήτησης”

Το ζήτημα αν η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί βάρος ή πλεονέκτημα σε όρους στρατηγικής και ασφάλειας αποτελεί όλο και περισσότερο αντικείμενο συζήτησης“, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, μία εβδομάδα πριν από την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που είναι προγραμματισμένη για τις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους.

Μέχρι τότε, μια σύνοδος ανάμεσα στη Σουηδία και την Τουρκία προβλέπεται να διεξαχθεί την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και των συμβούλων για θέματα εθνικής ασφαλείας. Η Άγκυρα επέκρινε τη χώρα αυτή την περασμένη εβδομάδα μετά το κάψιμο ενός αντιτύπου του Κορανίου στη Στοκχόλμη – μια πράξη που “καταδικάσθηκε κατηγορηματικά” και χαρακτηρίσθηκε “ισλαμοφοβική” από τη σουηδική κυβέρνηση.

Παράταση θητείας Στόλτενμπεργκ

Εν πάση περιπτώσει, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να παρατείνει τη θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ κατά ένα έτος, προτιμώντας να διατηρήσει έναν πεπειραμένο ηγέτη καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, αντί να προσπαθήσει να συμφωνήσει σε κάποιον διάδοχο. Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα του NATO το 2014 και η θητεία του έχει ήδη παραταθεί τρεις φορές.

Με τιμά η απόφαση των συμμάχων του NATO να παρατείνουν τη θητεία μου ως Γενικού Γραμματέα. Ο διατλαντικός δεσμός μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής έχει διασφαλίσει την ελευθερία και την ασφάλειά μας για σχεδόν εβδομήντα πέντε χρόνια και, σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο, η μεγάλη μας Συμμαχία είναι πιο σημαντική από ποτέ“, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, ωστόσο, τα κάστανα παραμένουν στη φωτιά και αυτή δυναμώνει…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr