Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 του μήνα στο Βίλνιους της Ουκρανίας, η συμμαχία έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες των χωρών-μελών της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, αύξηση κατά 8,3% στις αμυντικές δαπάνες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ αναμένεται να καταγραφεί το 2023. Η Ελλάδα με αμυντικές δαπάνες στο 3,01% του ΑΕΠ της βρισκεται στην τρίτη θέση των μελών του ΝΑΤΟ, με την Πολωνία να βρίσκεται στην πρώτη θέση με δαπάνες στο 3,9% και τις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεύτερη θέση με αμυντικές δαπάνες στο 3,49% του ΑΕΠ.

Το όριο του 2%

Μόλις δέκα χώρες ξεπερνούν το όριο του 2% του ΑΕΠ, κάτι που αποτελεί δέσμευση των μελών έναντι του ΝΑΤΟ. Το 2023 οι ΗΠΑ αναμένεται να δαπανήσουν 743 δισ. δολάρια σε αμυντικές δαπάνες, ενώ οι χώρες της Ευρώπης και ο Καναδάς συνολικά 356 δισ. Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος των αμυντικών δαπανών για το 2023, αφορά το προσωπικό και ακολουθεί η αγορά σημαντικών εξοπλισμών περιλαμβανομένης της έρευνας και της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βορειοατλαντικής συμμαχίας το 2023, μόλις 11 μέλη του ΝΑΤΟ θα πιάσουν το στόχο για αμυντικές δαπάνες ίσες ή άνω του 2% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι η υστέρηση αυτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στην πρώτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που είχε συμμετάσχει, ήταν πολύ επιθετικός έναντι μεγάλων χωρών, όπως η Γερμανία, για τη μή τήρηση του ορίου του 2%.

Η ελληνική προσέγγιση

Βέβαια, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κατάσταση άλλαξε άρδην και όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες στον τομέα αυτό, τόσο για να ενισχύσουν την Ουκρανία κατά της Ρωσίας, όσο και για να ενδυναμώσουν τις αμυντικές τους δυνατότητες, μετά από πολλά χρόνια μιας πιο… χαλαρής προσέγγισης στο θέμα της άμυνας και παραμέλησης των Ενόπλων Δυνάμεών τους, δίνοντας έμφαση στις εξαγωγές.

Ειδικά για την Ελλάδα, μετά την κρίση του 2010, η κυβέρνηση Μητσοτάκης προχώρησε σε εκτεταμένα εξοπλιστικά προγράμματα για την αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, με την αγορά των μαχητικών Rafale και των φρεγατών [email protected], την αναβάθμιση των F-16 σε έκδοση Viper, αλλά και την αγορά μέσα στα επόμενα χρόνια κορβετών και των μαχητικών πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr