Σύμφωνα με πληροφορίες το ιστορικό και μοναδικό αεροπλανοφόρο που υπηρετεί στο πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, το «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» αναμένεται να επιστρέψει ξανά στις θάλασσες, έπειτα από περίπου δύο χρόνια, μια εξέλιξη που εγείρει ερωτήματα σε αναλυτές και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, αναφορικά με τη βιωσιμότητα της επιχειρησιακής λειτουργίας του.

Η μεγάλη πυρκαγιά

Ήταν Δεκέμβριος του 2019, όταν ξέσπασε μια πυρκαγιά στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου, κατά την διάρκεια εργασιών συντήρησης στο ρωσικό λιμάνι Μουρμάνσκ στην Αρκτική. με αποτέλεσμα να μείνει ελλιμενισμένο προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες ανακατασκευής, αλλά και κάποιες αναβαθμίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» αναμένεται να κάνει την μεγάλη του επιστροφή, παραμένοντας ωστόσο το «καταραμένο» πλοίο του ρωσικού Ναυτικού.

Αναβαθμίσεις στο πλοίο

Όπως αναφέρουν οι Ρώσοι, έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά αναβαθμίσεων στο αεροπλανοφόρο, ου θα του επιτρέπει να φέρει μεγαλύτερο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-33 και MiG-29 , ενώ έχουν ενσωματωθεί νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, επικοινωνιών, λέβητες και αντλίες , καθώς επίσης έχει εγκατασταθεί ένα πυραυλικό σύστημα αεράμυνας τύπου Pantsir-M.

Επίσης έχει προγραμματισθεί και μια εξωτερική παρέμβαση που θα δώσει στο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» μια νέα εξωτερική εμφάνιση με βαφές αξίας 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η… κατάρα του πλοίου

Εκτός από την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, το πλοίο έχει υποστεί αρκετά προβλήματα και ατυχήματα. Το 2009 ξέσπασε πυρκαγιά από βραχυκύκλωμα την ώρα που το αεροπλανοφόρο ήταν αγκυροβολημένο στα ανοικτά της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας ναύτης.

Σε ένα άλλο περιστατικό τον Οκτώβριο του 2018 ένας γερανός 15 μέτρων είχε πέσει πάνω στη γέφυρα του αεροπλανοφόρου εξαιτίας διακοπής ρεύματος που σταμάτησε τη λειτουργία των αντλιών και στη συνέχεια προκάλεσε τη βύθιση της πλωτής δεξαμενής πάνω στην οποία ήταν δεμένο το «Ναύαρχος Κουζνετσόφ».

Σημειώνεται ότι το ρωσικό αεροπλανοφόρο τέθηκε σε λειτουργία το 1990, έχει εκτόπισμα 58.000 τόνους, μήκος περίπου 304 μέτρα και είναι ικανό να αναπτύσσει ταχύτητα έως και 30 κόμβους. Τέλος είναι εξοπλισμένο με μεγάλο αριθμό πυραυλικών συστημάτων τόσο για μονάδες επιφανείας όσο και για αεροπορική άμυνα, ενώ ακόμα μπορεί να μεταφέρει 26 μαχητικά αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα.

Πηγή: Popular Mechanics

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr