Γαλλία Μάγχη

Οξεία κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου για τα αλιευτικά δικαιώματα στην Μάγχη, στην μετά Brexit εποχή, σηματοδοτεί η κατάσχεση από την Γαλλία βρετανικού αλιευτικού σκάφους στα γαλλικά χωρικά ύδατα.

Το βρετανικό αλιευτικό Cornelis Gert Jan οδηγήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο λιμάνι της Χάβρης, με το Λονδίνο να καταγγέλλει την κατάσχεση ως “δυσανάλογη” απάντηση της Γαλλίας στην διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα και να προειδοποιεί με αντίποινα.

Με κυρώσεις απειλεί η Γαλλία

Η κίνηση της κυβέρνησης Μακρόν ωστόσο αποτελεί μήνυμα ότι το Παρίσι δεν θα διστάσει να τραβήξει την σύγκρουση στα άκρα, καθώς η Γαλλία έχει ήδη προειδοποιήσει την Βρετανία με σκληρό πακέτο κυρώσεων που θα τεθεί σε ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες με την Ε.Ε. για τα αλιευτικά δικαιώματα. Οι κυρώσεις με τις οποίες απειλεί η Γαλλία περιλαμβάνουν πρόσθετους συνοριακούς και υγειονομικούς ελέγχους στα εισαγόμενα προϊόντα από τη Βρετανία, αποκλεισμό των βρετανικών αλιευτικών σκαφών από συγκεκριμένα λιμάνια, ενώ σε δεύτερο επίπεδο το Παρίσι προειδοποιεί ακόμη και με ενεργειακό αποκλεισμό- ήτοι, με μείωση των εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος προς το Ηνωμένο Βασίλειο και αυξημένους δασμούς.
“Δεν είναι πόλεμος, είναι μια μάχη”, δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Αλιείας Ανίκ Ζιραντέν στο RTL.

Με “αντίστοιχη απάντηση” προειδοποιεί το Λονδίνο

Η βρετανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την αντίδραση της Γαλλίας “απογοητευτική και δυσανάλογη”, έκανε λόγο για απειλές που δεν είναι συμβατές με το “διεθνές δίκαιο” και προειδοποίησε για “αντίστοιχη απάντηση” εάν το Παρίσι δεν υποχωρήσει.
Το Παρίσι ωστόσο, υποστηρίζει πως η Βρετανία έχει αρνηθεί να χορηγήσει στους γάλλους αλιείς τον πλήρη αριθμό των αδειών που δικαιούνται προκειμένου να δραστηριοποιούνται εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων.
“Επομένως, πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της ισχύος, καθώς αυτό φαίνεται πως είναι το μοναδικό πράγμα που η βρετανική κυβέρνηση κατανοεί”, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον στο CNews.

Από την πλευρά του, ο Μπάρι Ντις, επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Αλιευτικών Οργανώσεων της Βρετανίας συνέδεσε την κλιμάκωση με προεκλογικές σκοπιμότητες από το Παρίσι εν όψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
“Υποθέτω πρέπει να διερωτηθούμε γιατί. Επίκεινται προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και νομίζω ότι όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η ρητορική για την αλιεία κλιμακώνεται ενόψει αυτών”, είπε στο BBC.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr