Η Federal Reserve αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας την Τετάρτη, σηματοδοτώντας την 11η αύξηση στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και πιθανώς μια τελευταία κίνηση στην επιθετική μάχη της να δαμάσει τον πληθωρισμό.

Η αύξηση, που αναμένεται από τους επενδυτές με σιγουριά, θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς μίας ημέρας στο εύρος 5,25%-5,50%. Αυτό θα την έφερνε περίπου στο υψηλότερο επίπεδο από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009.

Δεν υπάρχει καμία αίσθηση ότι μια παρόμοια κατάρρευση είναι στον ορίζοντα. Κάθε άλλο, η οικονομία αποδεικνύεται πιο ανθεκτική στην αύξηση των επιτοκίων από ό,τι αναμενόταν, με συνεχιζόμενη ανάπτυξη και ποσοστό ανεργίας που επί του παρόντος βρίσκεται στο 3,6%.

Αξιολογώντας πού μπορεί να κινηθεί η πολιτική στη συνέχεια, στην πραγματικότητα, η Fed θα “ζυγίσει” εάν η οικονομία παραμένει πολύ ισχυρή για να επιστρέψει σε αυξημένο ρυθμό πληθωρισμού στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας έναντι ενδείξεων ότι μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία «αποπληθωρισμού» που είναι πιθανό να συνεχιστεί ακόμη και χωρίς περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Μετά από μια ταχεία σειρά αυξήσεων των επιτοκίων κατά το τελευταίο έτος, με την κεντρική τράπεζα να κινείται σε ασυνήθιστα μεγάλα βήματα τριών τετάρτων της ποσοστιαίας μονάδας σε ένα σημείο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε ότι τώρα κρίνουν ανά συνεδρίαση με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία, μια προσέγγιση που αποσκοπεί να διατηρήσει τις επιλογές τους ανοιχτές.

Ένα βασικό ερώτημα, είναι εάν η Fed «δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον ασθενέστερο από τον αναμενόμενο πληθωρισμό ή στην ισχυρότερη από την αναμενόμενη δραστηριότητα για τον καθορισμό της πολιτικής».

ΠΛΗΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Η Fed δεν θα επικαιροποιήσει τις τριμηνιαίες προβλέψεις για την οικονομία και τα επιτόκια στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τα τριμηνιαία στοιχεία τραπεζικών ερευνών που έχουν αποκτήσει αυξημένη σημασία μετά την κατάρρευση μιας σειράς περιφερειακών τραπεζών νωρίτερα φέτος.

Οι προβλέψεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής τον Ιούνιο έδειξαν ότι η Fed πιθανότατα πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της, με την πλειοψηφία τους να βλέπει την ανάγκη για μόνο μία ακόμη αύξηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας πέρα από την αναμενόμενη αύξηση την Τετάρτη.

Τα στοιχεία από τον Ιούνιο, αν μη τι άλλο, έχουν μειώσει τις προσδοκίες ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις του κόστους δανεισμού, με τα στοιχεία για τον ονομαστικό πληθωρισμό να είναι ασθενέστερα από ό,τι αναμενόταν και τις πληροφορίες σχετικά με τις τιμές παραγωγού και άλλες πτυχές της οικονομίας να υποδηλώνουν περαιτέρω συγκράτηση. Πράγματι, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ξεκίνησαν τη διήμερη συνεδρίασή τους την Τρίτη, το Conference Board ανέφερε ότι οι 12μηνες προσδοκίες των καταναλωτών των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό βυθίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.

Νέα στοιχεία σχετικά με το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed, τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, θα δημοσιευθούν την Παρασκευή. Δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το μέτρο, απαλλαγμένο από τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, θα έχει αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 4,2% τον Ιούνιο, ο οποίος θα είναι ο χαμηλότερος από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Αυτή είναι μια σημαντική μείωση σε ένα σημείο δεδομένων που έχει κολλήσει περίπου στο 4,6% από τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιο από τον στόχο της Fed και αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Πάουελ, έχουν δηλώσει ότι δεν θα αλλάξουν ταχύτητα στην πολιτική έως ότου διατηρηθεί η πρόοδος στον πληθωρισμό για αρκετούς μήνες και είναι πεπεισμένοι ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών θα επιστρέψει στο 2%.

Η Fed θα έχει μεγαλύτερο από το συνηθισμένο όγκο δεδομένων να αξιολογήσει πριν από την επόμενη συνεδρίασή της στις 19-20 Σεπτεμβρίου, περίπου οκτώ εβδομάδες μακριά. Το τυπικό κενό μεταξύ των συνεδριάσεων είναι έξι εβδομάδες. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτρέπει τη συσσώρευση δύο ολόκληρων μηνών πληροφοριών σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τον πληθωρισμό και, στην περίπτωση αυτή, θα παρέχει επίσης τις δύο πρώτες από τις τρεις εκθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο.

ΠΗΓΗ: Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr