Τουρκία επιτόκια

O Ταγίπ Ερντογάν αναζητά πάση δυνάμει την ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας κλιμακώνει την ολοκληρωτική της στροφή στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική.

Για δεύτερη φορά χθες, η κεντρική τράπεζα (CBRT) υπό την νέα ηγεσία του Νατζί Αγκμπάλ προχώρησε σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων – αύξηση κατά 200 μονάδες βάσης, που ανεβάζει τα επιτόκια του τουρκικού νομίσματος στο 17% από το 15%.

Ράλι της λίρας και άλμα σε υψηλό πέντε εβδομάδων

Το τουρκικό νόμισμα έκανε άλμα σε υψηλό πέντε εβδομάδων αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, καταγράφοντας κέρδη έως 1% και φθάνοντας στις 7,5420 λίρες ανά δολάριο.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, ύστερα από τη διπλή αντικατάσταση στις αρχές Νοεμβρίου του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του τούρκου προέδρου, από τον Λουτφί Ελβάν, καθώς και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουιζάλ από τον Νατζί Αγκμπάλ.

Η κίνηση ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη. Σε δημοσκόπηση του Reuters το σύνολο των αναλυτών προέβλεπε αύξηση των επιτοκίων μεταξύ 150 και 200 μονάδων βάσης. Στην ανακοίνωση που συνόδευσε την απόφαση, η CBRT αναφέρει ότι στην αύξηση των επιτοκίων στο 17% οδήγησε η άνοδος που καταγράφηκε στον πληθωρισμό τον Νοέμβριο στο 14%, από 11,9% τον Οκτώβριο.

Παραδοσιακά, και μέχρι την «καρατόμηση» του οικονομικού επιτελείου, ο Ερντογάν τασσόταν κατά των υψηλών επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να καταπολεμηθεί με φθηνό χρήμα και ασυγκράτητη ανάπτυξη. Μετά τις αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο οι πιέσεις προς το τουρκικό νόμισμα έχουν αποκλιμακωθεί και πλέον διεθνείς οίκοι όπως η Goldman Sachs βλέπουν ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση τους προσεχείς μήνες με την ισοτιμία να προβλέπεται να υποχωρήσει έως και τις 7,27 λίρες.

Επιφυλακτικοί οι αναλυτές

Παρά ταύτα, η Capital Economics προειδοποιεί ότι η εκρηκτική ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας θα πάρει αντίστροφη τροχιά καθώς η χώρα αναμένεται να μπει σε πλήρες lockdown από τις αρχές του 2021. Επίσης, αναλυτές τονίζουν ότι η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων αγορών-Τουρκίας θα πάρει χρόνο καθώς οι επενδυτές θέλουν να δουν αν ο Ερντογάν θα υιοθετήσει συνολικά μία πιο ήπια και συντηρητική προσέγγιση τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική του πολιτική.

Πηγή: economico.gr