Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μεγαλύτερος από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο, καθώς οι τιμές καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,7% ετησίως, αμετάβλητες από τον προηγούμενο μήνα.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ετήσια αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) κατά 8,4%.

Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,7%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός – ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού – αυξήθηκε κατά 7,1% ετησίως, από 6,8% τον Απρίλιο που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 1992, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

“Οι αυξανόμενες τιμές για αεροπορικά ταξίδια, ψυχαγωγικά και πολιτιστικά αγαθά και υπηρεσίες και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη άνοδο στη μηνιαία μεταβολή τόσο των ετήσιων ρυθμών CPIH όσο και του CPI”, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένου του κόστους στέγασης των ιδιοκτητών (CPIH), αυξήθηκε κατά 7,9% τους 12 μήνες έως τον Μάιο του 2023, από 7,8% τον Απρίλιο.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε κάτω από το 10% τον Απρίλιο, αλλά συνεχίζει να υπερβαίνει τις προβλέψεις και παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει την επόμενη απόφασή της για τη νομισματική πολιτική την Πέμπτη και αναμένεται ευρέως να εφαρμόσει τη 13η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της.

Ο πληθωρισμός και η σφιχτή αγορά εργασίας οδήγησαν τους οικονομολόγους τις τελευταίες εβδομάδες να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για την κορύφωση των επιτοκίων και ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής αναμένεται τώρα να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Η επιμονή της κρίσης κόστους ζωής της χώρας, με τον ΔΤΚ του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι ο υψηλότερος στην G7, θα αποτελέσει επίσης πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Rishi Sunak υποσχέθηκε να μειώσει κατά το ήμισυ τον πληθωρισμό μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους πριν από τις γενικές εκλογές το 2024.

«Γνωρίζουμε πόσο ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα και το σχέδιό μας να μειώσουμε κατά το ήμισυ το επιτόκιο φέτος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε το κόστος και τα επιτόκια χαμηλά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ σε δήλωσή του την Τετάρτη.

«Δεν θα διστάσουμε να στηρίξουμε την Τράπεζα της Αγγλίας καθώς επιδιώκει να συμπιέσει τον πληθωρισμό στην οικονομία μας, παρέχοντας παράλληλα στοχευμένη στήριξη στο κόστος ζωής». «Τελικά, ενώ ο καταναλωτής του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αντέξει αρκετά καλά στην κρίση του κόστους ζωής μέχρι σήμερα, αρχίζουμε να βλέπουμε σημάδια κάμψης, με το διαφαινόμενο σοκ των στεγαστικών δανείων να έρχεται περαιτέρω στο προσκήνιο και τα επιτόκια να αρχίζουν τώρα να δαγκώνουν τα νοικοκυριά».

Ο Μπρουκς πρότεινε ότι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων – τα οποία η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αυξήσει από 0,1% σε 4,5% τους τελευταίους 18 μήνες – θα επιδεινώσουν τους αυξανόμενους φόβους για μια κρίση στεγαστικών δανείων. Ωστόσο, είπε ότι η Τράπεζα τώρα «θα αισθάνεται σαν να μην έχει άλλη επιλογή, ειδικά με τον πληθωρισμό να αυξάνεται και πάλι».

Ο ΔΤΚ τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών ήταν 18,4% σε ετήσια βάση τον Μάιο, ελαφρώς μειωμένος από το 19,1% του Απριλίου, αλλά εξακολουθεί να υπογραμμίζει τη συμπίεση των αυξανόμενων τιμών στα βρετανικά νοικοκυριά.

Με πληροφορίες του CNBC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr