Ερντογάν υφαλοκρηπίδα

«Η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί “ψεύτικους” χάρτες στην Ανατολική Μεσόγειο και θα λάβει μέτρα να εμποδίσει την εγκατάσταση τρομοκρατικών διαδρόμων στα νότια σύνορά της», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η Δύση έχει αρχίσει να παραδέχεται πλέον ότι η εποχή της ισχύος της στη διεθνή αρένα φτάνει στο τέλος της.

“Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην αν. Μεσόγειο”

«Δεν διστάζουμε να προστατεύουμε τα συμφέροντά μας. Σε αυτό που είμαστε αντίθετοι είναι στα δύο μέτρα και στα δύο σταθμά που μας επιβάλλονται με δικαιολογία τον διεθνή νόμο. Δεν θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο; Θα δεχθούμε κατασκευασμένους χάρτες;», ανέφερε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό «Kriter».

Ο “Χάρτης της Σεβίλλης”

Η αναφορά του Ερντογάν σε «κατασκευασμένους χάρτες» αφορά τον λεγόμενο “Χάρτη της Σεβίλλης“, που αποτελεί ουσιαστικά την αποτύπωση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κύπρου, βάση των προβλέψεων του Δικαίου της Θάλασσας. Ο χάρτης δημιουργήθηκε το 2003 από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, μετά από εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την εφαρμογή του Δίκαιου της Θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καθώς η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) προβλέπει ότι τα νησιά διαθέτουν αιγιαλίτιδα ζώνη και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο Χάρτης της Σεβίλλης οριοθετεί δικαίωμα ΑΟΖ και στο Καστελόριζο, επιτρέποντας σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο συγκεκριμένος χάρτης αποτελεί «κόκκινο» πανί για την Τουρκία.

Ερντογάν: “Δεν θα δεχθούμε δύο μέτρα και δύο σταθμά”

«Η Τουρκία σέβεται τον διεθνή νόμο αλλά δεν θα αποδεχθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά», τόνισε ο Ερντογάν.

«Θα καθόμαστε και θα βλέπουμε και δεν θα κάνουμε τίποτα ενάντια στον τρομοκρατικό διάδρομο δίπλα μας;», επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενους στους Κούρδους του YPG στη Βόρεια Συρία.

Παράλληλα, μιλώντας για τις χώρες της Δύσης, σημείωσε ότι «η εποχή ισχύος της Δύσης φτάνει στο τέλος της. Όλοι το παραδέχονται αυτό. Ακόμα και η Δύση έχει αρχίσει να το δέχεται αυτό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr