Το ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί δεδομένη σε κάποια στιγμή -όχι στο μακρινό μέλλον- την εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν, είναι γνωστό. Το ζήτημα είναι ότι, αν κάποιος κρίνει από τα σχόλια και τις παρεμβάσεις στρατιωτικών παραγόντων των ΗΠΑ, τότε μάλλον θα συμπεράνει ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν θα πρέπει να βρίσκεται και… πολύ μακριά.
Συγκεκριμένα, ο Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων στην Ταϊβάν τα επόμενα χρόνια ώστε να βοηθήσουν το νησί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. «Η ταχύτητα με την οποία εμείς, οι ΗΠΑ, και άλλες χώρες βοηθάμε την Ταϊβάν να βελτιώσει τις αμυντικές της ικανότητες πιστεύω ότι μάλλον θα πρέπει να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο στρατηγός στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Τόκιο.
Ο Μάιλι επεσήμανε ότι η Ταϊβάν χρειάζεται όπλα, όπως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και άλλα που μπορούν να στοχοθετήσουν πλοία από την ξηρά. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να βελτιωθούν ο στρατός της Ταϊβάν και οι ικανότητές της αντιαεροπορικής άμυνας», πρόσθεσε. Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος πάροχος όπλων της Ταϊβάν. Όμως το νησί παραπονείται από πέρυσι για καθυστερήσεις στις παραδόσεις αμερικανικών όπλων, όπως αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, καθώς η Ουάσινγκτον επικεντρώνεται στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.
Αντιδράσεις της Κίνας
Η Κίνα θεωρεί το νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων επαρχία της και επιθυμεί αυτό να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα. Στο πλαίσιο αυτό δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να το επιτύχει, εάν είναι απαραίτητο. Το Πεκίνο εναντιώνεται -και αντιδρά, ενίοτε με πολύ έντονο τρόπο- στη σύσφιξη των σχέσεων τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τις αρχές στην Ταϊπέι, όπου κυβερνά κόμμα που τάσσεται ρητά υπέρ της ανεξαρτησίας.
Ο κινεζικός στρατός πραγματοποιεί θαλάσσια γυμνάσια ενόψει των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων της Ταϊβάν, που θα διεξαχθούν στο τέλος Ιουλίου στο πλαίσιο των οποίων θα γίνει προσομοίωση αποκλεισμού του νησιού από την Κίνα. Ο Μάιλι δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας βρίσκονται «σε πολύ χαμηλό σημείο», όμως εκτίμησε ότι οι πρόσφατες διπλωματικές συναντήσεις, όπως αυτή του ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι, είναι σημαντικές για την άμβλυνση των εντάσεων.
Ο στρατηγός επεσήμανε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν αν χρειάζεται να αλλάξουν τις θέσεις κάποιων αμερικανικών βάσεων στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού. Οι περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή σταθμεύουν στη βορειοανατολική Ασία, περιλαμβανομένων 28.500 στρατιωτών στη Νότια Κορέα και 56.000 στην Ιαπωνία. «Εξετάζουμε σοβαρά εναλλακτικές επιλογές για τις βάσεις», είπε.


Πηγή: economico.gr