Το όριο του… εξωπραγματικού αγγίζουν πλέον οι προκλήσεις που εκστομίζονται όλο και πιο συχνά από τα χείλη -ακόμα και κορυφαίων- Τούρκων αξιωματούχων.

Προκλητικός Τσαβούσογλου

Έτσι, φαίνεται ότι ήταν πάλι η… σειρά του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να προχωρήσει σε νέα πρόκληση κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, όταν ισχυρίστηκε ότι ελληνικά και ελληνοκυπριακά πλοία επιχείρησαν να μπουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα αλλά εμποδίστηκαν, ενώ σημείωσε ότι την Τρίτη το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν, αύριο θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο.

«Ένας σημαντικός παράγοντας της πολιτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτά τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι και αύριο το πλοίο Αμντουλ Χαμιτ θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο», είπε ο Τσαβούσογλου.

Του φταίει η Ελλάδα

Παράλληλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για ολιστική αντιμετώπιση αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο και ισχυρίστηκε πως η Άγκυρα επιθυμεί να επιλυθούν συνολικά και μόνιμα, αλλά η Ελλάδα «δεν μπορεί να διαμορφώσει βούληση» για την επίλυσή τους. «Στο Αιγαίο θέλουμε τα αλληλένδετα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλύονται συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαμορφώσει τη βούληση να λύσει τα προβλήματα», ισχυρίστηκε.

Και συνέχισε, λέγοντας ότι «αυτός που έχει τη συνήθεια δεν την εγκαταλείπει… Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, πως τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, και έχουν αποστρατιωτικοποποιημένο καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες τώρα είναι στρατιωτικοποιημένα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr