Το παιχνίδι «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» συνεχίζει να παίζει η Τουρκία, κρατώντας ίσες αποστάσεις από το Κίεβο και τη Μόσχα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το πρακτορείο Reuters και το βρετανικό Ινστιτούτο RUSI, η Ρωσία συνεχίζει να εισάγει δυτικά μικροτσίπ που είναι απαραίτητα για τα οπλικά της συστήματα, μέσω Τουρκίας, αλλά και μέσω του Χονγκ Κονγκ και της Εσθονίας, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες συμμαχικές χώρες. Στην από κοινού έρευνα τους, οι δημοσιογράφοι και οι εμπειρογνώμονες περιγράφουν αναλυτικά τη διεθνή αλυσίδα των προμηθειών, μέσω της οποίας η Ρωσία συνεχίζει να αγοράζει δυτικά εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλα ηλεκτρονικά είδη.

Ο Τούρκος «μπίζνεσμαν»

Στην έρευνα τους αποκαλύπτουν μια λίστα ελάχιστα γνωστών εισαγωγέων, μέσω των οποίων παρτίδες ημιαγωγών και άλλης τεχνολογίας φθάνουν στην Ρωσία μέσω Τουρκίας, Χονγκ Κονγκ, Εσθονίας και άλλων εμπορικών κόμβων. Μια από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό είναι και η Azu International η οποία ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2022, με συνιδρυτή τον Τούρκο επιχειρηματία Γκοκτούρκ Αγκβάζ, όταν οι δυτικές χώρες είχαν ήδη επιβάλλει σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας και άρχισε μετά από μία εβδομάδα να προμηθεύει τη Μόσχα με ηλεκτρονικά είδη.

Μέσα σε διάστημα επτά μηνών η εν λόγω εταιρεία εξήγαγε στην Ρωσία ηλεκτρονικά ανταλλακτικά αξίας τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ των οποίων και μικροτσίπ αμερικανικών εταιρειών, σύμφωνα με παραστατικά ρωσικού τελωνείου. Επίσης, η εταιρεία Smart Impes GmbH ασχολείται με το χονδρεμπόριο ηλεκτρονικών ειδών. Πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η γερμανική εταιρεία προμήθευε με δυτικά προϊόντα πελάτη της στην Μόσχα, η οποία μέχρι πρόσφατα εισήγαγε εμπορεύματα μέσω της Azu International που έχει την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη.

«Εμπορικό μυστικό»

Μετά τον την έναρξη του πολέμου εισήλθαν στη Ρωσία εξαρτήματα αξίας 2,6 δισ. δολαρίων
Εν τω μεταξύ, ο Αγκβάζ δήλωσε στο Reuters από το γραφείο του στην Κολωνία τον Οκτώβριο ότι η Smart Impex είχε σταματήσει τις εξαγωγές στη Ρωσία λόγω των εμπορικών περιορισμών της ΕΕ, αλλά προμήθευε προϊόντα στην Τουρκία. «Δεν μπορούμε να εξάγουμε στη Ρωσία και πουλάμε μόνο στην Τουρκία», είπε. Ερωτηθείς σχετικά με τις πωλήσεις της Azu International στη Ρωσία, είπε ότι πρόκειται για «εμπορικό μυστικό», αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Οι δημοσιογράφοι επικοινώνησαν ξανά μαζί του λίγο πριν από τη δημοσίευση και ο επιχειρηματίας διαβεβαίωσε ότι η Smart Impex «συμμορφώνεται με όλους τους εξαγωγικούς περιορισμούς» και «δεν καταστρατηγεί τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας», ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την άλλη εταιρεία, την Azu International. Εν τω μεταξύ, τα τουρκικά εταιρικά αρχεία δείχνουν ότι ο Αγκβάζ πούλησε το 50% του μεριδίου του στην εταιρεία στα τέλη Νοεμβρίου.

Εξαρτήματα αξίας άνω των 3 δισ. στη Ρωσία

«Η Azu International είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα κανάλια εφοδιασμού προς τη Ρωσία παραμένουν ανοιχτά παρά τους δυτικούς εξαγωγικούς περιορισμούς και τις απαγορεύσεις παραγωγών», αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Κατά τη διάρκεια των επτά μηνών των πρωτοφανών κυρώσεων – από τον Απρίλιο έως τα τέλη Οκτωβρίου – εισήλθαν στη Ρωσία ηλεκτρονικά εξαρτήματα αξίας τουλάχιστον 2,6 δισ. δολαρίων, σημειώνει το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία των ρωσικών τελωνείων.

Παράλληλα εξαρτήματα αξίας τουλάχιστον 777 εκατ. δολαρίων παρήχθησαν από δυτικές εταιρείες, των οποίων τα μικροτσίπ βρέθηκαν στα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στις επιθέσεις της στην Ουκρανία. Η έρευνα κατονομάζει τις αμερικανικές Intel Corp, AMD, Texas Instruments Inc, Analog Devices Inc, καθώς και τον γερμανικό όμιλο Infineon AG. Σημειώνεται ότι κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Ρωσία, για να αντιμετωπίσει την έλλειψη εξαρτημάτων για τους πυραύλους της, προχωρούσε σε αφαίρεση των τσιπ από οικιακές «έξυπνες» συσκευές, όπως ψυγεία και πλυντήρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr