Η όλη υπόθεση της αναζήτησης (και αναδημοσίευσης) άρθρων της περασμένης δεκαετίας, στα οποία ο Στέφανος Κασσελάκης διατυπώνει θέσεις που κρίνονται φιλελεύθερες ( ή κατά την ΕΦ.ΣΥΝ “δεξιές” και “νεοφιλελεύθερες” ) και εν πάση περιπτώσει “αντι – ΣΥΡΙΖΑ” αποτελεί πλέον τη νέα τακτική αποδόμησης του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Νέα αναδημοσίευση άρθρου, του 2015, με το οποίο επιχειρείται από τον κ. Κασσελάκη ταύτιση του Αλέξη Τσίπρα “στο στυλ και στο υπόβαθρο” με τον Ντόναλντ Τραμπ δημιουργεί αυτονόητες εντυπώσεις στον πυρήνα του κομματικού μηχανισμού αλλά και σε πολλούς φίλους και οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Και μπορεί ο κ. Κασσελάκης να αντιδρά επικαλούμενος τη νιότη του και τη σύγχυση ιδεών και απόψεων που τον διακατείχε («δεν θυμάμαι τι έγραφα τότε, ούτε ποιος ήμουν τότε») το επιχείρημα του αυτό όμως δεν είναι πρόσφορο για ένα κόμμα που η ηγεσία και τα στελέχη έχουν “επαναστατικές” περγαμηνές από… τα μαθητικά χρόνια τους.

Ακόμα και αν ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποκηρύξει τις προγενέστερες ιδεπλογικές και πολιτικές απόψεις του, ο έντονα φιλελεύθερος και “αντισύριζα” χαρακτήρας τους αναμένεται να του “κάνει τη ζωή δύσκολη” αφού αποτελούν “βούτυρο στο ψωμί” της εσωκομματικής Αριστερής αντιπολίτευσης.

Τι Τραμπ τι Τσίπρας…

Σε παλαιότερο άρθρο του που είχε γράψει το 2015 για την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», ο κ. Κασσελάκης εκτιμά ότι τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ντόναλντ Τραμπ τους συνδέει “το κοινό στυλ, μια επίπλαστη αυθεντικότητα και η αμφίβολη ικανότητα”

Έγραφε το 2025 ο Στέφανος Κασσελάκης:

«Οι ομοιότητες του κ. Τσίπρα και του κ. Τραμπ επεκτείνονται πέρα από το περιεχόμενο της προεκλογικής εκστρατείας, στο στυλ αλλά και στο προσωπικό υπόβαθρο του καθενός. Και οι δύο μπορούν να στήσουν ένα καλό σόου. Και οι δύο παρεκκλίνουν από τις έτοιμες δηλώσεις τους για να αλληλεπιδράσουν με το ακροατήριό τους. Μπορούν και οι δύο να μιλούν αυθόρμητα. Και οι δύο χρησιμοποιούν βαρύγδουπες εκφράσεις προς όφελός τους. Και στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζονται και οι δύο ως αουτσάιντερς, χωρίς να τους επηρεάζει η διαφθορά ούτε οι επιχειρηματικές και μιντιακές ελίτ», έγραφε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο κ. Κασσελάκης αναρωτιόταν τότε: «Η εκλογική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη τόσο στην Ελλάδα (δημοψήφισμα του 2015) όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες (προεδρικές εκλογές του 2016) σε μια περίοδο αναταραχής, με ώθησε να σκεφτώ πάνω σε ένα αρκετά φιλοσοφικό ερώτημα: πώς αποφασίζουν οι πολίτες τι είδους ηγεσία επιθυμούν;

Πάρτε για παράδειγμα την περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ. Όταν τον ακούω να μιλάει, θυμάμαι έναν άλλον πολύ γνωστό τύπο, τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας έγινε Πρωθυπουργός, με τη δέσμευση ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου για την Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι ο προκάτοχός του ήταν πολύ αδύναμος για να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά. Παρομοίως, το κύριο μάντρα του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ότι οι Αμερικανοί γραφειοκράτες απέτυχαν να διαπραγματευτούν καλές εμπορικές συμφωνίες».

“Με τα ίδια κριτήρια διάλεξαν Τραμπ και Τσίπρα”

Ο κ. Κασσελάκης ισχυρίζεται ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο λόγος που οι ψηφοφόροι προτίμησαν, αντίστοιχα, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ντόναλντ Τραμπ:

«Πιστεύω ότι και οι δύο υπερέβαλαν για το πόσο κακή ήταν η κατάσταση στις χώρες τους τη στιγμή που ο καθένας του ξεκινούσε την προεκλογική του εκστρατεία. Αλλά, τελικά ο κόσμος ψηφίζει με το ένστικτο. Στην Ελλάδα, οι πολίτες δεν είναι αρκετά εκλεπτυσμένοι, για να γνωρίζουν ποιες είναι οι πολιτικές τους πεποιθήσεις. Αντίστοιχα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί και πολύ συντηρητικοί που θα ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ παρότι στο παρελθόν έχει υπάρξει φιλελεύθερος.

Πολλοί Έλληνες θα ψηφίσουν ξανά τον Αλέξη Τσίπρα, μόνο και μόνο επειδή είναι μια φρέσκια και συμπαθητική πολιτική φιγούρα, παρά την δραματική απόκλισή του από προηγούμενες προεκλογικές του υποσχέσεις.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας δεν έχει πολιτική για να εκλεγεί αφού το 90% των πολιτικών που θα μπορούσε να επηρεάσει έχουν ήδη καθοριστεί με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε με την ευρωζώνη. Αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τραμπ κρίνονταν με βάση παραδοσιακά κριτήρια (πολιτικές προτάσεις, προηγούμενη εμπειρία, δηλώσεις, γκάφες κλπ.), κανένας από τους δύο δεν θα είχε την παραμικρή ελπίδα να εκλεγεί.

Ωστόσο, η αυθεντικότητα που αποπνέουν ωθεί τους ψηφοφόρους να θέλουν να τους επιλέξουν. Η αυθεντικότητα δεν είναι καν χαρακτηριστικό ενός ηγέτη», λέει με νόημα ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο ίδιος, πάντως, επισημαίνει και κάποιες σημαντικές διαφορές μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ντόναλντ Τραμπ: «Προφανώς, τα δύο πολιτικά πρόσωπα έχουν και πολύ μεγάλες διαφορές. Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, ο κ. Τραμπ έχει επιτύχει πολλά, καθώς διαθέτει πραγματική εμπειρία στη ζωή που θα μπορούσε να μεταφέρει στο οβάλ γραφείο.

Ο κ. Τσίπρας, από την άλλη, παρότι μαθαίνει γρήγορα (αγγλικά και οικονομικούς όρους), έχει έλλειψη εμπειρίας που μεταφράζεται σε έλλειψη ικανότητας. Και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα όταν αποφάσισε να εμπιστευτεί τη μοίρα της χώρας σε έναν εγωπαθή καθηγητή-διασημότητα», καταλήγει.

Η απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη

Στην απάντησή του για τα άρθρα που είχε γράψει πριν από μια δεκαετία επανήλθε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, λέγοντας ο ίδιος έχει «την ελευθερία της Αλλαγής προς το καλύτερο, το Δίκαιο και την Αριστερά». Αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media:

“Είπα σε μία συνέντευξή μου ότι ο 24χρονος Στέφανος δε θα ψήφιζε τον 35χρονο Στέφανο. Και ότι ο 24χρονος Μητσοτάκης δε θα ψήφιζε τον 55χρονο Μητσοτάκη. Αλλά μάλλον λάθος η εκτίμηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ψήφιζε τον μεγαλύτερό του εαυτό. Διότι ο πατέρας του αγκάλιασε τον Καρατζαφέρη, και κληροδότησε στον γιο του όλη την ακροδεξιά της ΝΔ. Του Άδωνι, του Πλεύρη και του Βορίδη. Εγώ δεν ανήκω σε πολιτική οικογένεια. Δεν είμαι κληρονόμος. Γι’ αυτόν τον λόγο έχω την ελευθερία της Αλλαγής. Προς το καλύτερο. Προς το Δίκαιο. Προς την Αριστερά”.

Πηγή: economico.gr